Podeli vest

Odbijanje svešteika Kristijana Zeba s riječkih Srdoča da krsti dete začeto veštačkom oplodnjom ženskog homoseksualnog para izazvalo je buru reagovanja u Hrvatskoj

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

RIJEČKA NADBISKUPIJA
Foto: Pixabay ilustracija

Svetovna javnost nije sva na strani sveštenika, koji je ostao dosledan, jer smatra da je takav čin protiv crkvenog učenja i da dete neće biti odgajano u duhu katoličke vere, a riječka Nadbiskupija se još nije oglasila.

Argument sveštenika je da je homoseksualni par već u grehu, jer žive u suprotnosti sa učenjem katolilčke crkve.

“Sami dobro znamo da je nauk katoličke crkve da brak čine isklučivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo”, kaže svešteik Zeba, prenela je zagrebačka N1 tv.

Sveštenik je o svemu vernike obavestio na Fejsbuku i upozorio da vređanja nema.

“Meni je savest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno”, rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Smatra da Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

“U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hršćanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga onoga koji ga prima, pa ni njegovih roditelja”, kaže Grozdanov.

Dodaje da bi Crkva trebalo da uključuje i da funkcioniše na milosti a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: