Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da bi minimalna zarada od 1. januara prvi put mogla da bude veća od 40.000 dinara

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će plate u javnom sektoru biti povećane od naredne godine, prema sadašnjim projekcijama, za 12,5 odsto, kao, kao i da bi minimalna zarada od 1. januara prvi put mogla da bude veća od 40.000 dinara.

“Plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biće povećane čak 25 odsto. Takođe, u toku su pregovori sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i nadamo se da će minimalna zarada od 1. januara 2023. prvi put biti preko 40.000 dinara”, rekao je Mali.

Ministar finansija je rekao za Srpski telegraf da će penzioneri imati ukupno povećanje veće od 20 procenata, sa dva povećanja, od novembarske i januarske penzije.

“Jedan od najvećih izazova će biti sastaviti dobar, uravnotežen budžet, primeren krizi u kojoj se nalazimo. Na njemu se već radi”, rekao je Mali.

Kaže da je izazov za naredni period i pooštrena monetarna politika na globalnom nivou.

“To otežava mogućnosti za finansiranje rastućih fiskalnih deficita. Zato nam je osnovni cilj da deficit zadržimo koliko je god moguće u projektovanim okvirima. Srednjeročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita opšte države na nivo od 0,5 odsto BDP-a do 2025. godine i pad učešća javnog duga na 50,7 odsto BDP”, rekao je Mali.

Istakao je da će se nova vlada dosta posvetiti i reformi javnih preduzeća koja moraju, kako kaže, da uvažavaju potrebe građana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: