Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Trstu da je u poslednjih godinu dana samo u Srbiji osnovano više od 100 preduzeća sa većinskim italijanskim ili mešovitim italijansko-srpskim kapitalom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug video

“To je već veliki rezultat. U tom periodu, skoro sve najvažnije agencije za finansiranje i promociju investicija iz Italije su otvorile svoje kancelarije u Beogradu, odakle praktično servisiraju ceo region. To je jako važno, ove agencije ranije nisu bile uopšte prisutne u našem regionu”, istakao je Čadež u Trstu, gde učestvuje na poslovnom forumu Italija-Srbija “Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju”.

Dodao je da je u Trstu bilo reči o projektima u Srbiji i podsetio da su na Forumu prisutni i premijer Miloš Vučević, ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovuć, ministar trgovine Tomislav Momirović, kao i ministar za građevinu i infrastrukturu Goran Vesić.

“Baš u okviru tih ministarstava su veliki projekti koji se očekuju. Nas očekuje veliki investicioni ciklus u zelenu agendu, ozelenjavanje i modernizaciju naše industrije. To je ono sve što je Italija prošla. Ima ‘know-how’, ima kompanije i tehnologije koje mogu da rade sa našim kompanijama i zbog toga smo, između ostalog, i ovde”, istakao je Čadež.

Kada je u pitanju prehrambena industrija, Čadež je naveo da je pozvao italijanske kompanije da dođu u Srbiju i da im je objasnio da postoji dosta potencijala za saradnju u prerađivačkoj industriji i da u partenrstvu sa srpskim kompanijama mogu da dođu do tržišta do kojih ne mogu da dođu iz Italije jer, kako kaže, Srbija danas kroz mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini ima dostupnost od 2,8 milijarde potrošača.

Dodao je da postoji dosta projekata čiji je nosilac Vlada Srbije i ministarstva i u kojima će, kako Čadež kaže, biti moguće ostvariti nova partnerstva italijanskih i srpskih kompanija.

Posle prva dva poslovna foruma srpskih i italijanskih privrednika, Čadež očekuje za šest meseci da se održi sledeći forum, ovaj put moguće u Srbiji.

Dodao je da je na današnjem Forumu prisutno 250 kompanija, otprilike isti broj italijanskih i srpskih i napomenuo da se PKS u organizaciji ovog događaja posebno posvetila pripremi B2B sastanaka, odnosno sastanaka između kompanija.

“Više od 500 susreta je zakazano pre samog događaja. Očekujemo da će biti sigurno još toliko. I od tih susreta očekujemo, pre svega, nove ugovore i nove poslove”, zaključio je Čadež.

Predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos, italijanski privrednik, vlasnik jedne fabrike u Srbiji i tri u Italiji, naveo je da mu iskustvo u Srbiji potvrđuje da se u našoj zemlji može napraviti dobar posao.

Dodao je da je pozivao i druge italijanske preduzetnike da dođu u Srbiju, jer kako kaže, u Srbiji je moguće internacionalizovati biznis.

Ovaj forum je ocenio kao važan za Italijane i za povezivanje dve države, Srbiju i Italiju, koje po njegovim rečima imaju perspektivu dobrih poslovnih odnosa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ