Podeli vest

Cene nafte pale su danas na volatilnom trgovanju izazvanom strahom od povećanja ponude u SAD u uslovima usporavanja privrede i niže kineske potražnje za gorivom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Shutterstock

Na trgovanju do 16:45 časova po našem vremenu, evropska nafta Brent je pala za 2,59 posto na 89,25 dolara po barelu, a cena američke WTI nafte se stropoštala za 3,41 procenat na 82,22 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati cene na berzama u realnom vremenu.

Rojters je izvestio ranije danas, pozivajući se na poverljive izvore, da je administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena razgovarala s energetskim kompanijama o svom planu da iskoristi strateške rezerve nafte kako bi oborila cene goriva za potrošače i podržala dugoročnu tražnju za proizvođače.

Razgovori, koji obuhvataju nova plasiranja nafte iz strateških zaliha na tržište i utvrđivanje terminskog plana za otkup nafte, odražavaju nastojanja Bele kuće da obuzda rastuće cene na pumpama, a da pri tome ne nanese štetu domaćim proizvoiđačima ili prerađivačima “crnog zlata”, napomnije britanska agencija.

Skok maloprodajnih cena benzina doprineo je da inflacija u SAD dostigne najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, što predstavlja rizik za Bajdena i njegove kolege demokrate uoči izbora na polovini mandata 8. novembra, na kojima žele da sačuvaju kontrolu u Kongresu.

Bajden je prošle nedelje rekao da su cene benzina previsoke i da će ove nedelje imati nešto više da kaže o smanjenju tih cena. Dejvid Turk, zamenik ministra za energetiku, takođe je izjavio prošle nedelje da administracija može po potrebi da koristi strateške rezerve nafte u narednim nedeljama i mesecima kako bi stabilizovala situaciju na trržištu.

Administracija u Vašingtonu je razgovarala sa energetskim kompanijama o otkupu nafte do 2025. godine kako bi se popunile strateške rezerve, nakon što je Bajden u martu najavio najveću prodaju iz državnih zaliha ikada, od čak 180 miliona barela u periodi od maja do oktobra.

Prema rečim Rojtersovih sagovornika, vlada SAD se sprema da proda oko 40 miliona barela nafte iz strateških rezervi, što bi uskoro mogla i da objavi. Ministarsvu energetike ostalje još oko 14 miliona barela za prodaju od ukupno najavljenih 180 miliona barela.

Pored toga, administracija ima mandat, prema zakonu koji je Kongres usvojio pre par godina, da proda još 26 miliona barela nafte iz strateških rezervi u fiskalnoj 2023, koja je počela 1. oktobra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: