Podeli vest

Žiofre je naglasio da je energija u ovom trenutku zaista veoma važna tema i da je EU već veoma aktivna u ovom sektoru, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

joksimović
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom o pristupanju Srbije EU, posebno u kontekstu posledica teške geopolitičke situacije u Evropi na društvene i ekonomske tokove, kako u državama članicama Unije tako i u onima koje su na putu ka članstvu.

Žiofre je naglasio da je energija u ovom trenutku zaista veoma važna tema i da je EU već veoma aktivna u ovom sektoru, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

”Kada je reč o diversifikaciji izvora energije i ruta snabdevanja, EU finansira najvažniji projekat Srbije u trenutnim okolnostima za obezbeđivanje energetske bezbednosti i to grantom od 49,6 miliona evra – za izgradnju gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, čije funkcionisanje je preduslov za otvaranje srpskog tržišta gasa za neruske izvore gasa. Već razmatramo da podržimo još jedan interkonektor sa Severnom Makedonijom“, rekao je šef Delegacije EU.

Kako je istakao, Srbija je, zajedno sa drugim zapadnobalkanskim partnerima, pozvana da učestvuje u novoj energetskoj platformi koju je uspostavila EU o zajedničkoj kupovini gasa (i tečnog prirodnog gasa i vodonika), saopšteno je iz Ministarstva.

”Radimo sa Srbijom na poboljšanju njene energetske efikasnosti i na povećanju obnovljivih izvora u svom energetskom miksu kroz konkretne projekte, finansiranje i tehničku pomoć. Pozvali smo ministre energetike partnerskih zemalja Zapadnog Balkana da prisustvuju prošle nedelje našem neformalnom sastanku energetskog saveta u Pragu i ostajemo u kontaktu sa Srbijom kako bismo bolje razumeli njene energetske potrebe“, kazao je Žiofre i dodao da je EK imala više sastanaka i na različitim nivoima.

”Ovo je partnerstvo i moramo da slušamo jedni druge da bismo mogli da pomognemo“, zaključio je ambasador Žiofre.

Joksimović je zahvalila Evropskoj komisiji na iskazanoj spremnosti da se pravovremeno partnerski razgovara o konkretnoj pomoći Zapadnom Balkanu i Srbiji u domenu energetike, čime će se značajno doprineti stabilnijem snabdevanju energentima u zimskim mesecima.

Na sastanku je razmotrena i najava da će u okviru aktuelnog poziva za Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) prioritet imati projekti u oblasti energetike, a očekuje se raspisivanje i novog poziva za dostavljanje predloga projekata.

U pogledu srednjoročne pomoći, kako su se saglasili Joksimović i Žiofre, prioritet će biti da se u okviru postojećih instrumenata poveća obim sredstava za projekte u oblasti energetske tranzicije i sigurnosti snabdevanja, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ