Podeli vest

Tokom proteklih nedelja, u SAD se dogodilo nekoliko slučajeva u kojima su popularne prehrambene namirnice poznatih brendova povučene sa polica trgovačkih lanaca jer su bile kontaminirane stranim predmetima kojima nije mesto na tanjiru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto.Pixabay

Kako piše Glas Amerike, niko ne želi da zagrize nerđajući čelik u puteru od kikirikija ili komadiće kostiju u dimljenoj kobasici, ali upravo takve vrste kontaminacije jedan su od glavnih razloga za povlačenje hrane u SAD.

Portal kao primere navode kamenje u kolačićima Trejder Džoa (Trader Joe’s), insekte u njihovoj supi od brokolija i sira i komade plastike u Banket (Banquet) zamrznutim pilećim prsima.

Stručnjaci za bezbednost hrane i savezne agencije koriste termine “spoljni” ili “strani” materijali da opišu stvari poput metalnih i gumenih fragmenata ili komadića buba, koji na neki način završe u pakovanjima hrane. “Spoljni materijali” su 2022. godine izazvali devet slučajeva u kojima je povučeno više od 215 tona hrane, što je pod nadležnošću Službe za bezbednost hrane i inspekciju, Sekretarijata za poljoprivredu SAD.

To je tri puta više od opoziva hrane koji imaju veze za zarazom toksičnom bakterijom ešerihija koli. Troškovi zbog svega toga mogu da bude višemilionski – ministarstvo poljoprirede je 2019. godine prijavio 34 slučaja povlačenja hrane (više od 7.255 tona), od čega oko tri četvrtine otpada na zamrznutu piletinu kompanije Tyson (Tajson) u kojoj su pronađeni komadići metala.

Neki od najčešćih materijala koje američke vlasti pronalaze u hrani su plastični komadići sa oštećenih proizvodnih i transportnih traka, komadići drveta sa paleta na kojima se proizvodi skladište, kao i metalne strugotine ili žice sa proizvodnih mašina. Nije retkost ni da sa polja do fabrika uz prehrambene proizvode dođu i kamenčići, iverica ili bube. Američka administracija za hranu i lekove u svom priručniku navodi da se neka vrsta kontaminacije čak može i očekivati.

“Ekonomski je nepraktično uzgajati, brati ili prerađivati sirove proizvode koji su potpuno bez neopasnih, prirodnih i neizbežnih nedostataka”, navodi se u priručniku. Baš kao i ministarstvo poljoprivrede, Administracija za hranu i lekove takođe traži da je kompanije obaveste kada je hrana potencijalno kontaminirana materijalima koji mogu da naškode potrošačima, nakon čega dve agencije utvrđuju da li je potreban opoziv.

Većina povlačenja proizvoda dešava se dobrovoljno, na inicijativu kompanija, iako agencije mogu da zahtevaju ili nalože akciju. Regulatori su saopštili da je problem sa Banket piletinom otkriven kada je neko prijavio povredu u ustima nakon što je konzumirao te proizvode. Kompanija Konagra brends (ConAgra Brands Inc.), u čijem je vlasništvu Banket, odbila je da pruži dodatne informacije osim saopštenja o povlačenju piletine.

Ni trgovački lanac Trejder Džou nije pojašnjavao kako su spoljni materijali završili u njegovoj hrani koja je povučena s tržišta. Detekcija neželjenih objekata znatno se poboljšala u posljednjih nekoliko godina, kaže Kit Belk, direktor Centra za sigurnost i kvalitet mesa na Državnom univerzitetu Kolorado.

Veliki proizvođači koriste magnete, detektore metala, rendgenske uređaje i drugu tehnologiju kako bi pronašli neželjene materijale u svojim proizvodima. Ipak, “nešto će i da propuste”, dodao je Belk.

Među stvarima koje ne budu pronađene bili su, na primer, komadi sive rukavice od nitrila zbog koje je 2021. godine iz upotrebe povučeno gotovo tri tone supe od pilećih tortilja, kao i komadi bakrene žice koji su doveli do opoziva više od dve i po tone smrznute goveđe pastirske pite 2022. godine. Postoje i dva ozloglašena primera iz 2017. godine – “strani materijali za loptice za golf” su pokrenuli opoziv smrznutih heš brauna (proizvoda od krompira), a mrtvi šišmiš pronađen u zapakovanoj salati je doveo do toga da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti za dve osobe preporuče lečenje od besnila.

U proteklim godinama, kompanije su postale sve opreznije i povlače proizvode češće nego pre, kaže Nejtan Mirdamadi, konsultant kompanije Komercijalna sanitacija hrane (Commercial Food Sanitation), koja savetuje prehrambenu industriju o bezbednosti hrane.

Stvarna kontaminacija može uticati na samo malu količinu proizvoda, ali firme povlače svu hranu proizvedenu u određenom periodu i na određenoj lokaciji, da bi bile bezbedne. Kupci koji pronađu strane materijale u hrani treba da o tome obaveste proizvođače, kažu stručnjaci, ali i da shvate da će se povlačenja proizvoda uvek dešavati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: