Podeli vest

Cena bi mogla da dostigne čak 15 kuna (oko dva evra) za komad

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hleb
Foto: Pixabay

Zbog rasta cene pšenice, običan, beli hleb bi u Hrvatskoj mogao da dostigne nezapamćenu cenu od čak 15 kuna (oko dva evra) za komad, potvrdila je zagrebačkom Jutarnjem listu direktorka Žitozajednice Nada Barišić.

Barišić kaže da je pekarska industrija poprilično zabrinuta jer je cena pšenice na rekordnom nivo, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mesec dana jer niko ne može i ne želi da garantuje da se cene neće menjati.

“Kako se može primetiti, kilogram brašna u trgovinama sad je već deset kuna, što najbolje svedoči o stanju na tržištu. Cene pekarskih proizvoda u Hrvatskoj generalno neprestano rastu od 2020. godine, a iako je većina analitičara ranije predviđala da će se situacija dosad stabilizovati, to se nije dogodilo i mi vidimo da tržište divlja, kao posledica rasta cijena energenata i goriva, od kojih zavisi poljoprivreda”, rekla je Barišić.

Za razliku od Čeha koji pozivaju na ograničenje izvoza pšenice, Barišić kaže da takve akcije u Hrvatskoj nisu potrebne jer je pšenica jedna od retkih namirnica koju Hrvatska ima u dovoljnim količinama za svoje potrebe.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: