Podeli vest

Posle vrtoglavog rasta cena, konačno je moguće iznajmiti stan u Beogradu po relativno pristojnoj ceni. U oglasima se ponovo nalaze stanovi od 250 evra, a postoji i jedan detalj koji može opredeliti cenu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

nekretnine
Foto: Shutterstock

Cene nekretnina u Beogradu i dalje nastavljaju da padaju, a prema poslednjem izveštaju portala Nekretnine.rs u junu mesecu zabeležen je pad zakupa stanova od skoro 8 odsto u pojedinim delovima grada.

U oglasima se sada na ponovo, primera radi, na Novom Beogradu mogu naći stanovi za 250 evra, koji su se do prošle nedelje iznajmljivali po ceni od 300 evra.

Milica Jakovljević koja je poslednje tri nedelje u potrazi za stanom kaže da je razlika vidna, ali da postoje stanodavci koji i dalje pokušavaju da izvuku više nego što nekretnina zaista vredi. Ipak, kako navodi, i njihove cene je moguće spustiti.

“Narovno da će stanodavac pokušati da iznajmi stan po ceni koju su Rusi plaćali, ali sad se vidi da to više nije realno. Obišla sam preko 15 lokacija, a već četiri stanodavca me je zvalo da ipak koriguje cene na dole i to mi je znak da se nešto menja”, kaže Milica.

Na tržištu nekretnina, cenkanje kao na pijaci

Mirjana Stanojlović, majka dve studnetkinje iz Leskovca kaže da je potraga za stanom paklena, ali i da smatra da je jul najbolji mesec za traženje stana.

“Ćerke su mi se u poslednjih nekoliko godina selile više puta i nikada nije bilo ovako. Od dolaska Rusa prethodna gazdarica im je svakog meseca podizala cene za po 20 evra i to je postalo neizdrživo. Celog meseca sam zvala stanodavce i sada smo došli da obiđemo nekoliko destinacija”, kaće Mirjana i dodaje da pokušava da spusti cenu.

“Više niko ne zna kolika je realna cena izdavanja i sada se cenkamo, kao na pijaci. To su me posavetovali prijatelji koji su nedavno kupili stan. Uspeli su da obore cenu i kažu da to više nije nemoguće i da cene u oglasima nisu realne”, kaže Mirjana i dodaje da je joj je plaćanje nekoliko meseci unapred glavni adut za spuštanje cene.

Stručnjaci i dalje ne uspevaju da se usaglase oko procene hoće li se i kada će se tržište nekretnina u Srbiji stabilizovati. Prema poslednjim podacima do stabilizacije rasta cena je došlo, ali ne i do povratka na staro.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: