Podeli vest

Klimatske promene predstavljaju egzistencijalnu pretnju, rekao je američki predsednik Džozef Bajden dok je, po njegovim rečima, “više od 100 miliona Amerikanaca” pogođeno rekordno visokim temperaturama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajden
Foto: Shutterstock

“Ne verujem da bilo ko više može da negira posledice klimatskih promena”, dodao je on, prenose agencije.

Osamdesetogodišnji demokrata je istakao da je vrućina glavni uzrok smrtnosti povezane s klimom i s vremenskim uslovima u SAD, kao i da svake godine odnese 500 žrtava, više nego poplave i uragani.

Američki predsednik je naveo niz upečatljivih primera, pa tako i slučaj žene koja je zadobila teške opekotine kada je iz invalidskih kolica pala na vruće tlo u Arizoni, na jugozapadu SAD.

Bajden je takođe najavio niz akcija koje će se finansirati putem velikog plana ulaganja u energetsku tranziciju koji je Kongres već odobrio, kako bi se povećali kapaciteti skladištenja vode na zapadu SAD i poboljšao nacionalni sistem meteorološke prognoze.

Ujedno je najavio veću zaštitu za radnike najizloženije rekordnim temperaturama, posebno u poljoprivredi i u građevinarstvu. Takođe je najavio da će se gradovima na raspolaganje staviti jedna milijarda dolara za sadnju stabala kako bi im se pomoglo u ublažavanju vrućina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ