Podeli vest

Šumski požari od nedavno besne u delovima južne Italije – primoravajući hiljade ljudi na evakuaciju, a za mnoge od tih požara okrivljeni su piromani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

požar
Foto: Pixabay

Poljoprivredni sindikat “Koldireti” sugeriše da je do 60 odsto šumskih požara izazvano ljudskim faktorom. Meštani Kalabrije rekli su za Bi-Bi-Si (BBC) da su za požare odgovorni nespretni farmeri, kao i “zavađeni susedi”.

Velike vrućine i suša samo pogoršavaju situaciju.

Na jugu Italije šumski požari pretvaraju zemlju u pepeo i uništavaju istorijske spomenike i prirodna staništa. U poslednje dve godine, požari su oštetili crkvu iz 13. veka na Siciliji i spalili nekoliko maslina starih više vekova u Pulji.

Tragično je i što je ranije ove sedmice, jedan od najstarijih muzičara Kalabrije, 98-godišnji Dijego Akvilino, preminuo kada je požar stigao do njegovog doma.

Predsednik Kalabrije Roberto Okijuto rekao je da je ljudski faktor izazvao 80 odsto šumskih požara u regionu.

Okijuto je rekao da su prošle godine u Kalabriji uhvaćena 22 piromana, a ove godine nekoliko. Regionalne vlasti u nastojanju da spreče takvo ponašanje uveli su dronove koji skeniraju teritoriju u potrazi za mogućim piromanima.

Italija je 2000. godine uvela zakon koji zabranjuje svaku gradnju na nedavno izgorelom terenu da bi se sprečili piromani da jeftino kupe spaljeno zemljište.

Ipak, neki požari koje je izazvao čovek nisu nužno rezultat loše namere.

Okijuto je rekao da neki farmeri izgube kontrolu nad vatrom koju su zapalili da unište korov. Neki okrivljuju pastire za požare jer žele da pretvore šumu u pašnjake. Iz “Koldiretija” su rekli za Bi-Bi-Si da je potrebno oko 15 godina da se uništena šuma oporavi. Italijanska policija uhapsila je ove sedmice 79-godišnjeg muškarca koji je navodno zapalio ogromnu vatru koja je uništila 30 hektara maslinjaka u centralnoj Siciliji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: