Podeli vest

Centralna banka u Prištini saopštila je da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, i da ta mera stupa na snagu 1. februara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro p
Foto: Pixabay

Uredbom donetom u decembru prošle godine, Centralna banka reguliše između ostalog uslove za promet valute dozvoljene gotovinskim transakcijama na KiM.
“Ostale valute koje nisu u evrima mogu se koristiti samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima”, navodi se u uredbi objavljenoj na Fejsbuk stranici Centralne banke u Prištini.
Kako se dodaje, razmena valuta na Kosovu se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke, koja nudi ovu uslugu.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas u Davosu da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka tražio da zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog i rekao mu da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM.


Vučić je rekao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom – pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM i dodao da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.
“Tražio sam podršku za naše ljude da im se omogući da žive na svojim ognjištima”, rekao je Vučić.


On je, na pitanje novinara da li je u razgovoru sa Džejmsom O Brajanom i Miroslav Lajčakom stekao utisak da su svesni opasnosti ako Priština ostvari svoje pretnje o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, rekao da nije njegovo da priča u ime evropskih i američkih predstavnika.


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras novinarima u Davosu da veruje da će zvanični Brisel ubzo izaći sa stavom oko najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom.
“Ja sam to pitanje otvorio u razgovoru sa glavnim pregovaračem zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem i zamolio sam ga da mi da odgovori na nekoliko bitnih pitanja”, rekao je Lajčak.


On je istakao da je prosledio tu informaciju u Brisel i da njihove naše službe sada analiziraju tu situaciju, a da očekuje da ubrzo izađu sa zvaničnim stavom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: