Podeli vest

Ukoliko ste frizer u prestonici Srbije možete zaraditi i do 240.000 dinara mesečno, a ako ste bibliotekar ili turizmolog računajte na četiri godine čekanja na birou. Trend potražnje za određenim poslovima doživeo je velike promene, a one se tiču čak i IT sektora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

 IT sektor, inače jedan od ključnih pokretača ekonomske aktivnosti, doživeo najveći udar. Ova oblast doživela je najveći pad u broju objavljenih pozicija za čak 50% u 2023. godini u odnosu na godinu pre, podaci su Infostuda.

Ovaj sat u prošloj godini imao je smanjen obim objavljenih poslova i to za 6%.

Najviše raspisanih oglasa za posao bilo je u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin. Kada govorimo o specifičnim radnim pozicijama najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti.

Prodavci mogu da zarade do 250.000 dinara, a vozči do 350.000

Posmatrajući maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima čak do 350.000 dinara. Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu.  Sa druge strane, magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000. Kada govorimo o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara.

Deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera. Takođe, i za ove pozicije pojedini poslodavci su bili spremni da ponude visoke zarade. Tako su mesari i metalostrugari imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara.

Veliki broj zaposenih doktora, ali ih na birou ima još

Prema podacima NZS-a u Beogradu su na posao najviše čekali bibliotekari i turizmolozi.

Željka Zelenović Vuković iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže za RTS da se najviše traže radnici u uslužnim delatnostima, građevinski radnici i prodavci.

“Što se tiče visokog obrazovanja traženi su ekonomisti, pravnici, informatičari. Dosta se zaposlilo prošle godine doktora, ali ih i dosta imamo na evidenciji”, kaže Zelenović Vuković.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Beogradu je bez posla oko 44.000 ljudi.

Savet za sve one koji dugo čekaju na birou su programi prekvalifikacije koje su dostupne i u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: