Podeli vest

Oko 70.000 ljudi izašlo je na ulice Praga da protestuje protiv vlade, tražeći od vladajuće koalicije da uradi više po pitanju kontrole povećanja cena energenata, a takođe su digli glas i protiv Evropske unije i NATO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ČEŠKA PRAG PROTESTI
Tanjug/ AP Photo/Petr David Josek

Organizatori demonstracija, koji dolaze iz brojnih desničarskih grupa, zatim, manjih grupa, među kojima je i Komunistička partija, rekli su da Češka treba da bude vojno neutralna i da treba da obezbedi direktne kontakte sa dobavljačima gasa, uključujući i Rusiju, preneo je Rojters.

Policija je saopštila da je oko podneva bilo oko 70.000 demonstranata.

“Cilj naših protesta je zahtev za promenama, želimo da se reši pitanje cena energenata, posebno struje i gasa, jer ako se ne reši, to će uništiti našu ekonomiju ove jeseni”, rekao je jedan od organizatora Jirži Havel za sajt iDNES.cz.

Premijer Petr Fijala, koji vodi koaliciju sačinjenu od pet partija, rekao je za “CTK njuz” da demonstrantima u srcu nisu bili najbolji interesi za državu.

“Demonstracije na trgu Venceslas su sazvale snage koje su proruske, bliske ekstremnim stavovima i rade protiv interesa Češke”, kazao je Fijala.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: