Podeli vest

Posmatračka misija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) ocenila je danas da je na izborima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uočen limitiran napredak u kvalitetu izbornog procesa u odnosu na izbore u decembru 2023. godine kroz, kako kažu, ograničeni uspeh političkog dijaloga i smanjenja sistemskih nepravilnosti tokom izbornog dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CESID KLAČAR
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ARHIVA

U preliminarnom izveštaju o izborima za skupštine gradova Beograda, Novog Sada i Niša 2. juna 2024. godine, koji je danas objavljen, Cesid navodi da su u izbornom procesu uvažena osnovna građanska prava, ali da je politička kompeticija bila limitirana bojkotom nekoliko političkih organizacija čije su posledice, kako kažu, bile najvidljivije u Beogradu.

Cesid preporučuje snažniji nastavak primene preporuka međunarodnih, ali i domaćih posmatrača uz aktivniju ulogu predstavnika vladajuće koalicije, a smatra i da je neophodno podići kapacitete lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora i otkloniti sve sumnje u tačnost i ažuriranost biračkog spiska.

Oni u izvesstaju koji je objavljen na sajtu Cesida, navode i da je primetan blagi napredak u radu gradskih izbornih komisija, posebno one u Beogradu, kroz podizanje transparentnosti u radu i dostupnosti snimaka sednica javnosti.

Izbori su bili tehnički dobro organizovani, ocenio je Cesid, i preporučuje da se zbog postojanja sumnji u verodostojnost prikupljenih potpisa proces prikupljanja potpisa vrati javno beležničkoj službi.

Cesid ocenjuje da je i na ovim izborima “nejednak pristup medijima” umanjio šanse za ravnopravnim predstavljanjem izbornih učesnika, a da je pojavljivanje javnih funkcionera u kampanji uticalo na favorizovanje predstavnika vladajuće koalicije, bez obzira što se nije radilo o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije ili Zakona o elektronskim medijima.

U izveštaju se ocenjuje i da je dominantnu ulogu u kampanji imao predsednik Aleksandar Vučić, koji nije bio kandidat na izborima što je po propisima moguće.

Cesid podseća da je izborima prethodila serija razgovora između predstavnika vlasti i opozicije, u kojima su učestvovali i pripadnici civilnog društva koji prate izborni proces.

“Dijalog je rezultirao dogovorom da se svi birači koji su promenili svoja prebivališta posle 3. jula 2023. godine vrate na svoje adrese, što je limitirano podiglo poverenje između političkih stranaka i doprinelo da izborni ambijent uoči izbora bude relativno miran i bez značajnih konfrontacija”, navodi se u izvštaju.

Cesid napominje da sumnje o ažurnosti biračkog spiska nisu otklonjene, ni ovim promenama, kao ni uvidom koji su imali članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa i zato preporučuju da se formira Komisija za reviziju biračkog spiska.

Prema oceni Cesida, izborni dan je pratila značajno manja izlaznost u odnosu na decembarske izbore 2023. godine, što je smanjilo gužve na biračkim mestima i ubrzalo proces brojanja glasova.

CeSID navodi da je uočio više od 100 nepravilnosti, od lakših i proceduralnih propusta do težih nepravilnosti među kojima pominje “indicije o pritiscima na birače” ispred biračkih mesta, vođenje paralelnih evidencija u okolini biračkih mesta , glasanje u ime drugog lica i nepotpisivanje kontrolnog lista.

CeSID je primetio i česte proceduralne propuste, grupno glasanje, kao i probleme sa uređenjem biračkih mesta, ali navodi da te nepravilnosti nisu dovele do prekida u radu biračkih odbora niti su imali sistemski karakter.

Kako se dodaje, tokom izbornog dana zabeležena su dva incident u Beogradu (jedan ispred privatnog restorana u centru grada a drugi u Sportskom centru Banjica) i jedan u Novom Sadu (u prostorijama Sajma).

CeSID navodi da nije imao posmatrače na tim mestima i ne može sa sigurnošću potvrditi o čemu je reč i smatra da je važno sačekati reakcije nadležnih institucija Agencije za sprečavanje korupcije i tužilaštva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: