Podeli vest

Špijunaža je verovatna stara koliko i civilizacija, a njene metode razvijale su se tokom godina. CIA je uvek bila kreativna u tim metodama, a jedna od njih bila je korišćenje mačaka u špijunske svrhe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Pixabay

Operacija pod nazivom „Acoustic Kitty“ ili „Ozvučeno mače“ otpočela je 60-tih godina i tehnički je bila sjajno zamišljena.

Kako prenosi History chanel pozivajući se na naučna saznanja novinarke Emili Anthes, hiruškim putem u mačku je, u podnožju njene lobanje, ugrađen mikrofon u njeno uvo kao i radio predajnik koji je bio skriven u krzno.

Operativci CIA-e su se nadali da bi mogli da obuče mačku da sedi u blizini stranih zvaničnika. Na taj način, mačka je mogla tajno da prenosi njihove privatne razgovore operativcima CIA.

„Za svoj prvi zvanični test, zaposlenici CIA-e odvezli su mačku u park i zadali joj zadatak da snimi razgovor dvojice muškaraca koji sede na klupi“, piše Anthes. „Umesto toga, mačka je odlutala na ulicu, gde ju je zgnječio taksi, što nije bio ishod koji su očekivali“.

Na taj način ova se akcija neslavno završila i navodno mačke nisu više korišćene u špijnskim aktivnostima. Tu ulogu preuzele su bube


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: