Podeli vest

Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji – snažan odgovor EU na Putinovu nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija, objavilo je češko Predsednštvo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Zemlje članice Evropske unije postigle su danas dogovor o još jednoj rundi sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, saopštilo je češko Predsedništvo EU.

„Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji – snažan odgovor EU na Putinovu nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija“, objavilo je češko Predsednštvo na Tviteru, prenosi Rojters.

Detalji o sankcijama nisu odmah objavljeni, a u tvitu Česke, aktuelnog rotirajućeg predsedavajućeg 27-članim blokom, navodi se samo da će uslediti pisane procedure i da će sankcije stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku EU.

Dodaje se da će procedure obuhvatiti zabranu pružanja IT, inženjerskih i pravnih usluga ruskim subjektima, dalju zabranu tehnološkog izvoza, širenje režima sankcija na Herson i Zaporožje, nove kriterijume vezane za zaobilaženje sankcija…

Agencija AP, izveštava da se detalji o sankcijama očekuju već u četvrtak, te da se očekuje da će one uključiti ograničenje cena ruske nafte, zabranu izvoza avio-komponenti iz EU u Rusiju i ograničenje uvoza čelika iz nje.

Dosadašnje kaznene mere Brisela prema Moskvi, podseća američka agencija, uključile su ograničenje uvoza energije iz Rusije, zabranu finansijskih transakcija s ruskim subjektima, među kojima je i ruska centralna banka, i zamrzavanje imovine više od 1.000 pojedinaca i 100 privrednih društava iz te zemlje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: