Podeli vest

Među temama sastanaka zvaničnika SAD s britanskim i evropskim kolegama je okvir sporazuma od četiri tačke koji je Italija predložila krajem prošlog meseca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina -sad
Foto: Shutterstock

Američki zvaničnici se poslednjih nedelja redovno sastaju sa svojim britanskim i evropskim kolegama kako bi razgovarali o potencijalnim okvirima za prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini putem sporazuma, saopštilo je za Si-En-En (CNN) nekoliko izvora upoznatih sa ovim pregovorima.

Ukrajina nije direktno uključena u te diskusije, uprkos opredeljenju SAD “ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, navodi CNN.

Kako se navodi, među temama sastanaka zvaničnika SAD s britanskim i evropskim kolegama je okvir sporazuma od četiri tačke koji je Italija predložila krajem prošlog meseca.

On uključuje posvećenost Ukrajine neutralnosti u odnosu na NATO, u zamenu za neke bezbednosne garancije i pregovore između Kijeva i Moskve o budućnosti Krima i regiona Donbasa.

SAD i njihovi saveznici konstantno naglašavaju potrebu za rešenjem koje bi okončalo rat u Ukrajini diplomatskim putem,u trenutku kada je sukob prešao svoj 100. dan bez jasnih izgleda za pobedu bilo koje strane, navodi američka televizija.

Američki i ukrajinski zvaničnici saopštili su ranije da Vašington ne vrši pritisak na Ukrajinu da se prikloni određenom planu, i da ne insistira da Kijev direktno pregovara sa Moskvom, prenosi CNN.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: