Podeli vest

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza napada na vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF).

Autor : Bilten.rs , Izvor :

dron
Foto: Shutterstock

“SAD nisu izvele vazdušne udare u Iraku”, objavila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi X, dodajući da izveštaji da su američke snage izvele taj napad “nisu tačni”.

Izraelski zvaničnik rekao je za Si-En-En (CNN) da Izrael nije umešan u eksplozije u Iraku koje su se dogodile u petak uveče. Međunarodne koalicione snage u Iraku, koje predvode SAD, takođe su saopštile da nisu izvele nikakve napade u Iraku.

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koristi PMF, izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica, prenosi Gardijan. Dva bezbednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posledica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo.

Meta nije nuklearna

Izrael je juče izveo napad na teritoriju Irana.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali “nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12:30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je poluzvanična novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule “eksplozije”.

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi BBC.

Iranska agencija IRNA izveštava da su obustavljeni letovi iznad nekoliko gradova u zemlji.

IRNA: Aktivirana iranska PVO iznad Isfahana, nukelarke bezbedne

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega.

Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik za CNN rekao da je Izrael  jutros izveo napad na teritoriju Irana, a da meta nije bila nuklearna.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali “nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji”, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Poluzvanična novinska agencija Fars javila je da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule “eksplozije”.

Iran: Obnovljeni letovi nakon dejstva PVO iznad Isfahana

Avio letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.
Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

IRNA je javila da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega, a novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

Viši iranski komandant Sijavoš Minhadust izjavio je da su se odbrambeni sistemi aktivirali zbog sumnjivog objekta i da nije bilo nikakvih oštećenja, prenosi Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, pažljivo pratimo situaciju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da može da potvrdi da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, nakon što je došlo do aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se čule eksplozije u toj oblasti, u kojoj se nalazi velika vazdušna baza, kompleks za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

U objavi IAEA na X platformi ponavlja se poziv stranama na ekstremnu uzdržanost i upozorenje da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima.

IAEA navodi i da veoma pažljivo prati situaciju.

Iranska agencija IRNA javila je prethodno da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega, a agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

Fon der Lajen pozvala Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

“Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija”, rekla je Fon der Lajen tokom posete Lapenratu sa finskim premijerom Peterijem Orpom oko 25 kilometara od ruske granice, preneo je Rojters.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je na “apsolutnu deeskalaciju” nakon izveštaja da je Izrael izvršio napad na Iran, rekavši da će kolege iz G7 o tome razgovarati na sastanku na Kapriju.

“Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju”, rekao je on za RAI, preneo je Gardijan.

G7, koji uključuje Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Nemačku, Japan i Kanadu, želi “apsolutnu deeskalaciju” na Bliskom istoku, istakao je Tajani.

Iran: Obnovljeni letovi nakon dejstva PVO iznad Isfahana

Avio letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA. Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

IRNA je javila da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega, a novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta. Viši iranski komandant Sijavoš Minhadust izjavio je da su se odbrambeni sistemi aktivirali zbog sumnjivog objekta i da nije bilo nikakvih oštećenja, prenosi Rojters pozivajući se na iranske državne medije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: