Podeli vest

Pitanje kako su troškovi podeljeni često dovodi do rasprave među parovima i u porodici. Rasprava o finansijama jedan od najčešćih razloga razvoda i rasprava. Stručnjaci daju predlog kako da podelite sredstva, a da zadržite svoj odnos

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Da li onaj ko zarađuje više u vezi treba da plati više? Mnogi ljudi se ne slažu po ovom pitanju, a psiholzi imaju svoje viđenje.

Kako su troškovi podeljeni u odnosima često dovodi do debate, kaže savetnik za parove.

Neki preferiraju podelu koja uzima u obzir razlike u prihodima, drugi vide podelu od 50% kao poštenu, bez obzira na zaradu.

Otvorena komunikacija i zajednički finansijski plan mogu pomoći da se izbegnu sukobi oko novca u odnosima.

Ko zarađuje više trebalo bi da učestvuje više?

Partner koji više zarađuje treba da pokrije i veći deo fiksnih troškova . Ovo je mišljenje jedne od najpoznatijih poslovnih savetnika Viien koja na TikToku deli svoje savete.

Njeb video o podeli troškova već imao preko 2,3 miliona pregleda. Razlog- njena izjaa: „Ako se troškovi podele proporcionalno, postoji uporedivo finansijsko opterećenje za oboje.“

Ona smatra da je nepravedno podeliti troškove u kojima oba partnera plaćaju 50 odsto, bez obzira na prihode.

Sa ovim stavom Amerikanka je izazvala diskusiju u komentarima. „Ako neko zarađuje pola miliona jer radi mnogo više ili više sati od druge osobe, zašto bi automatski morao da plaća svoje račune?“

Drugi se slažu sa savetnicom: „Apsolutno se slažem sa tim. Kada sam zarađivao više od svog partnera, plaćao sam više računa. Sada kada zona arađuje znatno više, preuzima većinu svega.”

“Svako uzima samo ono što mu treba”

U daljim komentarima dele se i drugačija iskustva.

NS* (41) i njen suprug zarađuju različite iznose. “Imam veću platu od njega.” Kako objašnjava, oba primanja idu na zajednički račun. Ovim novcem se plaća sve: “ Zdravstveno osiguranje , namirnice, letovanja, posete frizeru i sve za decu koja nisu zajedno.”

Par je ovako upravljao svojim finansijama otkako su živeli zajedno: „To nam je bilo dato i nikada nije bilo razgovora o tome. Ne bi mi palo na pamet da ga kritikujem zbog trošenja – niti obrnuto. Oboje odgovorno postupamo sa novcem.”

To u svojoj vezi radi i Danijel Fontana (56). „Mi zarađujemo različite iznose, ali naš novac se udružuje i svi troškovi su plaćeni. Svako uzima ono što mu treba.”

„Moj bivši se verovatno zadužio zbog podele 50/50.

AM* (34) i njen tadašnji dečko su u početku delili sve 50/50 u svojoj bivšoj vezi. „U to vreme imali smo ravnomerno podeljene troškove i imali smo relativno skup stan, a ja sam takođe želela da idem na odmor”-

Retrospektivno, shvatila je da on to ne može priuštiti.

„Verovatno se nije usudio da mi to kaže. Kada sada razmišljam o svojoj bivšoj vezi, sumnjam da se moj bivši dečko tada zadužio .” Stoga je važno da o novcu u vezi govori.

„Ovo je osetljiva tema i zahteva mnogo iskrenosti. Osim toga, tu je i rad na nezi, koji se takođe mora uzeti u obzir u obračunu, možda osoba zarađuje manje, ali radi više neplaćenog posla.”.

Žene i muškarci troše novacna različite načine

Žene češće žele da troše novac na porodicu, muškarci imaju tendenciju da daju prioritet sopstvenim potrebama.

Studije pokazuju da su finansije uobičajena tačka sukoba među parovima, posebno kada je novaca malo, objašnjava psiholog i istraživač parova Maksimilijan Ulih.

“Parovi se često ne slažu oko toga koji troškovi imaju prioritet. Muškarci češće daju prioritet svojim ličnim potrebama, a u svemu može pomoći zajednički finansijski plan”, kaže psiholog.

Ako novac vodi u svađe, važna je otvorena i iskrena komunikacija o finansijama.

„Ovo uključuje slušanje jedni drugih i pokušaj razumevanja tačke gledišta vašeg partnera”, kaže Uhlich.

Uhlich takođe preporučuje redovno dobijanje objektivnog pregleda svih prihoda i rashoda.

„Na primer, možete da vodite neku vrstu dnevnika svih troškova za jedan do dva meseca. Na ovaj način možete odrediti koliko su visoki fiksni troškovi i gde postoji potencijal za uštedu. To vam takođe daje osnovu za diskusiju o tome koje finansijske ciljeve težite kao par, na primer koliko želite da uštedite ili da li želite da kupite kuću. Važno je da zajednički finansijski plan uzme u obzir potrebe oba partnera, a dogovor o pravičnoj podeli troškova je svakako od pomoći.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: