Čokolada je jedna od najpopularnijih poslastica ikada. Takođe se kaže da je veoma zdrava. Ali da li je ovo zaista istina ili samo mit?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Ako je čokolada zdrava, onda bi švajcarska populacija morala da živi veoma zdravim životom: prema „Statista“, svaki Švajcarac i Švajcarka konzumiraju oko 11 kilograma slatke poslastice svake godine.

Postoji mnogo mitova oko pozitivnih svojstava čokolade. Međutim, u njima treba uživati sa najvećim oprezom. Zato što ovi mitovi teško izdržavaju bliži pregled. Ovde objašnjavamo najveće pretpostavke u vezi sa uživanjem u čokoladi.

Zašto je tamna čokolada zdravija od svetle

Tačno je da je tamna tamna čokolada zdravija od svetle mlečne čokolade. Razlog je jednostavan: ima veći sadržaj kakaoa, pa više kakao zrna . I u njima ima mnogo zdravih hranljivih materija.

Foto: Pixabay

Međutim, prilično gorka aroma nije po ukusu svima. Mnogi ljudi vole slađe i zato više vole lakšu mlečnu čokoladu. Međutim, ovo ne samo da sadrži više mlečne masti, već i više šećera. U zavisnosti od sorte, sadržaj kakaoa je samo 30 procenata.

To znači da čokolada jedva da sadrži hranljive materije i umesto toga sadrži masti i šećer. Tipična pločica mlečne čokolade od 100 grama ima u proseku oko 530 kalorija. Za crnu čokoladu još uvek ima 480 kalorija, što je nešto manje.

Tamna čokolada i srce

Zrna kakaoa sadrže flavonole, koji su sekundarne biljne supstance. Nekoliko studija, kao što je „Kosmos Trial“, pokazalo je da ovi flavonoli pozitivno utiču na zdravlje srca.

Najveća studija iz SAD pokazala je sledeće: ispitanici koji su uzimali dijetetski suplement sa ekstraktom kakaoa imali su manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti od ispitanika koji su uzimali placebo .

Foto: Pixabay

Međutim, to ne znači da velika potrošnja čokolade štiti od smrti od srčanog ili moždanog udara. Količina flavonola sadržanih u klasičnim čokoladicama je preniska. Utešno je pomisliti da bar crna čokolada štiti koronarne arterije i podstiče cirkulaciju krvi.

Budni i budni uz čokoladu?

U stvari, kakao zrna sadrže dva alkaloida kofein i teobromin. Obe su blago gorke supstance koje nezaslađenoj tamnoj čokoladi daju gorak ukus. Efekat kofeina je dobro poznat kao najvažniji aktivni sastojak kafe i zrna kafe.

Međutim, kakao zrna sadrže znatno manje količine, pa čokolada – čak ni u tečnom obliku – nije pogodna kao stimulans. Efekat se više zasniva na velikoj količini šećera.

Ovo telu daje kratkoročno povećanje energije, takozvani „visok šećera“. Međutim, to ne traje dugo – i ubrzo se umor vraća još jači.

Čokolada kao pojačivač raspoloženja

Mnogi ljudi se okreću čokoladi kada su neraspoloženi ili tužni. Iza ovoga stoji vera u hranljivu materiju zvanu feniletilamin, koja stimuliše mozak da oslobodi hormon sreće serotonin.

Foto: Canva/ilustracija

Međutim, ovo je naučno zasnovano na klimavim osnovama. Pored toga, količina feniletilamina je suviše mala da bi imala bilo kakav uticaj na mozak. Ovo bi zahtevalo konzumiranje toliko čokolade da bi jedini rezultat verovatno bila mučnina.

Umesto toga, osećaj sreće se više zasniva na mnogim pozitivnim asocijacijama na čokoladu: od detinjstva pa nadalje, na nju se gleda kao na nagradu za posebne trenutke zadovoljstva ili kao utehu. Uplakano dete se teši slatkom, ukusnom čokoladom i zaboravlja bol. Ovaj osećaj traje čak iu odraslom dobu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: