Podeli vest

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je danas da su jemenski Huti, sa teritorije Jemena pod kontrolom te grupe, ispalili dve protivbrodske balističke rakete u Crveno more, usmerene prema trgovačkom brodu “Pinokio”, ali da nema povređenih niti štete na plovilu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/LPhot Chris Sellars (HONS)

Potparol Huta, Jahja Sarea, prethodno je izjavio da je napadnut brod koji je okarakterisao kao “američki”, ali je, prema javnim bazama podataka kojima upravljaju tragač plovila “Equasis” i Međunarodna pomorska organizacija UN (IMO), “Pinokio” ​​kontejnerski brod pod zastavom Liberije, a u vlasništvu je kompanije “OM-MAR 5 INC” registrovane u Singapuru, prenosi Rojters.


Sarea je istakao da će Huti pojačati svoje vojne operacije tokom Ramazana u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.


Snage SAD i velike Britanije u ponedeljak su izvele vazdušne napade na lučke i male gradove u zapadnom Jemenu, a u napadima je ubijeno najmanje 11 ljudi, dok je 14 povređeno, izjavio je portparol međunarodno priznate vlade Jemena.


Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.


Huti su saopštili da napade izvode u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela, a kao odgovor na te napade, Sjedinjene Države i Britanija u januaru su počele udare na ciljeve Huta u Jemenu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: