Podeli vest

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o razgovorima sa predstavnicima parlamentarne opozicije u junu je dobra, samtra Ivo Čolović iz CESID-a

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ČOLOVIĆ CESID
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o razgovorima sa predstavnicima parlamentarne opozicije u junu, dobra je i odgovorna, a do tada bi mogla biti i konstituisana Narodna skupština, izjavio je danas za Tanjug Ivo Čolović iz CESID-a.

“U tom momentu, ta će inicijativa imati puno smisla. Znaće se ko su poslanici, i ko su partije, odnosno da li će Albanci imati svog poslanika”, rekao je on.

Dodao je da je reč o važnoj inicijativi jer se radi o dijalogu među političkim partijama.

“Smatramo da što je više komunikacije i dijaloga između političkih protivnika, to će manje biti žestoki njihovi sukobi kasnije”, rekao je on.

Čolović je ocenio da je reč o odgovornoj inicijativi predsednika, jer situacija je dosta komplikovana i treba znati šta predstavnici građana misle.

Formalni i pravni završetak izbora biće kada se okončaju izborne radnje na svim biračkim mestima i utvrde mandati novim poslanicima.

“Kada će se to desiti, zavisi najviše od jednog biračkog mesta u Bujanovcu, odnosno Velikom Trnovcu, gde se još razmatra da li će izbori biti ponovljeni. Ako ne budu ponovljeni, očekujemo da za četiri meseca imamo novu Vladu Srbije i parlament”, rekao je on.

Dodao je da je slična situacija i sa beogradskim izborima, na kojima očekuje da gradonačelnik bude izabran 30 dana pošto se utvrde mandati.

Čolović “ne vidi razlog” da ubrzo dođe do ponavljanja bilo beogradskih bilo parlamentarnih izbora.

Inicijative o održavanju novih izbora, on ocenjuje više kao političke pregovore i ideje.

“To se radi da bi se videlo kako će reagovati neki politički protivnik. Tako se utvrđuju i neke političke pozicije i unutar vlasti, i u opoziciji. Ne vidimo razlog za ponavljanjem, posebno zbog specifične situacije u kojoj se Srbija nalazi”, rekao je on.

Dodaje da bi novi izbori komplikovali i ovako tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazi pre svega na međunarodnom ali i unutrašnjem planu.

Bez obzira što su i lokalni izbori 2020. godine održani pod bojkotom Čolović smatra da će oni biti održani kada im je i vreme, u naredne dve godine.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: