Bivši su bivši sa razlogom, a psiholog Jenn Mann vam pomaže da rešite dilemu da li se vratiti bivšem partneru

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

PAR BIVŠI
Foto: Shutterstock

Bivši sigurno imaju dobar razlog zašto su bivši, i to je prvo što bi trebalo da imate na umu kada razmišljate o pomirenju, sugeriše psiholog Jenn Mann.

Jenn kaže da smo skloni da dobijemo amneziju i idealizujemo bivše veze, posebno posle niza neuspelih sastanaka sa potencijalnim novim partnerima.

Pre nego što bilo ko donese odluku da se vrati u raniju vezu sebi bi trebalo da postavi, kako kaže Jenn, ovih nekoliko pitanja.

  • Zašto ste raskinuli?
  • Da li idealizujete svog bivšeg partnera i/ili vezu?
  • Šta se promenilo zbog čega mislite da će ovoga puta stvari biti drugačije?
  • Šta je vaš bivši partner uradio da postane sposobniji partner od raskida?
  • Ako je poverenje slomljeno na bilo kom kraju, možete li ga ponovo izgraditi?
  • Da li ste oboje spremni da uradite posao koji je potreban da popravite ono što ranije nije funkcionisalo? Kako ćete obaviti taj posao?

Jen kaže da je odgovor na treće pita možda i najvažniji.

Osnovni problemi koji su nekada postojali verovatno će i dalje postojati kada prođete fazu medenog meseca. Ako oboje niste uradili mnogo na sebi i zaista odrasli, razvili nove veštine i naučili nove alate za održavanje veze, verovatno ćete se, kako kaže Jenn, ponovo naći na istom mestu gde ste bili kada ste raskinuli.

Bilo da ste vi odgovorni za raskid, ili ste iskusili loše ponašanje partnera, ako razmišljate o povratku u vezu, kako kaže Jenn, postoji četiri koraka koje bi trebalo da pređete pre nego što to uradite.

Istinsko pokajanje

Iskreno izvinjenje dolazi od spoznaje da ste nekom naneli bol. Reći “žao mi je” nije dovoljno. To su samo reči. Izvinjenje je i razumevanje bola koji ste naneli ili su vam naneli. Pomirenje možete razmatrati samo ako i u rečima i u delima vidite istinsko žaljenje zbog preduzetih radnji i to je prvi korak.

Potpuno razumevanje razloga raskida

Važno je obezbediti otvoren prostor za razgovor o tome šta se dogodilo i obradu svačijih osećanja. Kada ljudi znaju da se njihov bol čuo, to im pomaže da se izleče. Ukoliko je partneri razumeo razloge za raskid, ukoliko je spreman da ih čuje i da tome posveti dužnu pažnju, stigli ste do drugog koraka. Onaj ko ne čuje posledice svojih grešaka neće biti spreman ni da se manja.

Lek

Osoba koja je pogrešila mora da popravi štetu koja je prouzrokovana njenim ponašanjem i da preduzme mere da izbegne ponavljanje toga. Imati plan akcije koji se bavi problemima zbog kojih se osoba loše ponaša je dobar početak. Ponekad to može značiti napuštanje društvenih medija, promenu posla, pohađanje terapije ili odlazak na rehabilitaciju.

Postavljanje plana akcije

Četvrti korak – postavljanje plana akcije – verovatno je najvažniji, ako postoji ikakva šansa da se popravi veza, ali prečesto ga parovi preskaču. Jenn kaže da na pitanje „Šta je partner uradio da biste pomislili da će ovoga puta biti drugačije? Kakav plan akcije ima da ispravi loše ponašanje?“ , uvek dobije isti odgovor – “Ništa”.

Bez plana akcije ništa se ne menja. Uzeti nazad nekoga ko vas je više puta povredio, a nije posvećen da uradi nešto drugačije, je put u novo povređivanje.

Ukoliko sa partnerom pređete ova četiri koraka, spremni ste da imate zdrav odnos, sem u slučaju ako je u odnosu došlo do bilo koje vrste nasilja, zaključuje Jenn.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: