Podeli vest

Ujedinjeni Arapski Emirati i pojedine dobrotvorne organizacije su na COP28 klimatskom samitu ponudile donaciju od 777 miliona dolara za borbu protiv tropskih bolesti za koje se očekuje da će postati učestalije kako temperature rastu, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Predsedavajući samitom, specijalni izaslanik UAE za klimatske promene Sultan Ahmed al Džaber rekao ej da su klimatski faktori postali “najveća pretnja po ljudsko zdravlje u 21. veku”.

Obećanja koja su data na sastanku, fokusirana su na zdravstvene rizike povezane s klimom, uključuju 100 miliona dolara iz Emirata i jednaku sumu iz Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Belgija, Nemačka i Američka agencija za međunarodnu saradnju su se takođe obavezale da doprinesu finansiranju borbe protiv zdravstvenih problema prouzrokovanih klimom, dok je više od 120 zemalja potpisalo deklaraciju o odgovornosti za bezbednost ljudi tokom globalnog zagrevanja.

Očekuje se da će se tropske bolesti, u koje spadaju malarija, rečno slepilo i bolest spavanja, raširiti kako se planeta zagreva, ali su mnoge od tih bolesti izlečive.
U deklaraciji nisu spomenuta fosilna goriva, koja predstavljaju glavni uzrok globalnog zagrevanja, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: