Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je napad na čuvara ambasade države Izrael teroristički napad. Premijer je istakao da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme, ali i da sve bezbednosne službe u Srbiji rade na otkrivanju verskih ekstremističkih ćelija.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je i da je napad na pripadnika žandarmerije ispred ambasade Izraela na kraju krajeva napad na državu, jer je naš državljanin napao našeg policajca.

 – Terorista je napao pripadnika žandarmerije. Iskreno divljenje žandarmu koji je uspeo u takvim okolnostima da odbrani i svoj život i ljude za čije je čuvanje bio zadužen – kaže premijer Vučević, prenos K1.

Sprovodi se akcija na razbijanju svih ekstremističkih ćelija na čitavoj teritoriji Republike Srbije, kaže premijer Vučević.

– Ono što mogu da vam kažem kao aktuelno jeste da policija i Bezbednosna informativna agencija, naravno u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, sprovode dalje akciju na razbijanju svih onih ćelija ekstremnih verskih organizacija koji zloupotrebljavaju religiju i veru zarad postizanja određenih ekstremno političkih i terorističkih ciljeva. Te aktivnosti se sprovode na teritoriji čitave Republike Srbije, osim Kosova i Metohije. Veoma je bitno da kažem ove aktivnosti nisu usmerene protiv bilo koje etničke ili verske grupe – rekao je premijer Vučević.

Saslušan još jedan osumnjičeni, izvršen pretres kuće

U već debeli dosije 25-godišnji I. D. upisao je još jedan teroristički čin. Prva presuda izrečena mu je 2018, a u aprilu poslednja.

Na tri godine zatvora osuđen je zbog podsticanja na terorizam pošto je na društvenim medijima veličao Islamsku državu. Sada je ponovo uhapšen i odveden u pritvor zbog sumnje da je u subotu pomagao Milošu Žujoviću, verskog imena Salahudin.

Iz Višeg suda saopšteno je da je pritvor određen jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će uticati na svedoke, da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, i zbog sumnje da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Dok tužilaštvo i policija istražuju I. D. i njegove saradnike, čeka se veštačenje telefona supruge napadača.

Obavljen je pretres kuće u kojoj je živeo, a slične akcije policija i BIA sprovode širom Srbije. Radi se na razbijanju ekstremističkih ćelija i te aktivnosti nisu usmerene protiv bilo koje etničke ili verske grupe, jasan je premijer.

Dčić otkrio kada bi crveni alarm mogao biti ugašen

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će krajem nedelje biti doneta odluka o eventualnom ukidanju crvenog nivoa pretnje od terorizma, kao i da će javnost biti obaveštena o tome šta je sve urađeno u toku akcije, saopštilo je MUP.

 Imajući u vidu da je akcija policije i BIA u vezi sa terorističkim aktom i vehabijskim pokretom i dalje u toku, krajem nedelje će biti doneta odluka o eventualnom ukidanju crvenog nivoa pretnje od terorizma, a javnost će biti obaveštena o tome šta je sve urađeno u toku akcije – naveo je Dačić.

Crveni nivo pretnje od terorizma uveden je u subotu nakon napada na žandarma ispred izraelske ambasade.

Porodica Žujovića očajna

Premijer se osvrnuo i na porodicu teroriste Miloša Žujovića napominjući da su oni očajni.

– Otac je očajan, majka mu je težak srčani bolesnik, supruga mu je iz Plava, ne znaju ljudi šta da kažu. Problem je kada neko ode u ono što nije suština vere i što nije ljubav prema bogu. Pitanje veronauke u školi treba da bude na pravi način sprovedena, da nam se religija sprovodi van okvira institucija – kaže premijer Vučević.

 Ističe i da će Srbija učiniti sve da se ovakva situacija nikada ne ponovi.

 – Mi ćemo učiniti sve da se ovo ne ponovi. Crveni stepen će trajati još nekoliko dana i zato je važno da se ne daju neprimerene izjave Bošnjaka, jer ovo nije nikakav lov na njih, ovo je borba protiv terorizma. Ovo je napad na državu, ali ovo je napad našeg državljanina na policajca naše države. Mislim da je ovo izolovan slučaj, ali ne mogu da garantujem da ovo neće podstaći nekog drugog – kaže premijer Vučević u “Jutro na Blic”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!