Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dvotrećinskom većinom Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke na ovaj dokument sa Svesrpskog sabora u Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Od 65 prisutnih poslanika, za usvajanje Deklaracije glasalo je 62 poslanika, protiv su bila tri, a nije bilo uzdržanih, prenosi agencija Srna. Za zaključke, koje su potpisali šefovi klubova poslanika svih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj, osim Kluba poslanika “Za pravdu i red”, glasala su 62 poslanika, dva su bila protiv, a jedan poslanik bio je suzdržan.

Stevandić je rekao da je pronađen kompromis u vezi sa zaključcima na Deklaraciju koju je podržalo 90 odsto narodnih poslanika, osim Klub poslanika “Za pravdu i red” Nebojše Vukanovića.

“Nadam se da će ovo biti jedan od dokumenata koji će bitno odrediti našu sabornost u vezi sa visokim pitanjima i da ćemo imati priliku da se jedni drugima odazivamo na sastanke bez obzira ko ih pozove pozicija, opozicija, predsednik Republike Srpske ili srpski član Predsedništva BiH”, rekao je Stevandić.

U Deklaraciji se, među 49 zaključaka, stavova i ciljeva, navodi da Svesrpski sabor konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu.

“Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju”, piše u tekstu Deklaracije.

U zaključcima sa skupštine se navodi da se 9. januar obeležava i praznuje kao Dan Republike Srpske i Krsna slava, za šta su se birači izjasnili na referendumu iz septembra 2016, i dodaje da je 15. februar, odnosno Sretenje, potrebno definisati kao Dan svesrpske državnosti koji treba ujedinjeno obeležavati i proslavljati zajedno sa Republikom Srbijom.

Navodi se da vlada Republike Srpske, u saradnji sa predsednikom Republike Srpske i predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske, treba da formira Organizacioni odbor za obelećavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

Skupština Republike Srpske juče je razmatrala usvajanje Deklaracije, a sednici su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodik je pre usvajanja Deklaracije, obraćajući se u Skupštini Republike Srpske, istakao da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda jedan od istorijski najvažnih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u celini, prenela je Srna.

Cvijanović je poručila u obraćanju da Deklaracija neće naneti štetu bilo kome i da daje jako snažnu osnovu za dalji razvoj odnosa Srbije i Republike Srpske. Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH – Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

U tekstu je istaknuto da će Deklaracija, nakon usvajanja na Svesrpskom saboru, biti ponuđena na usvajanje narodnim skupštinama Srbije i Srpske kako bi se obezbedila njena puna primena u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, navodi Srna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: