Podeli vest

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana vojna parada povodom obeležavanja 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO: Alexander Zemlianichenko (STF)/Tanjug

Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika specijalne vojne operacije, kao i više od 70 komada tehnike, i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije – “Ruski vitezovi” i “Striži”, preneo je Sputnjik.

Mehanizovanu kolonu, tradicionalno, predvodio je sovjetski tenk T-34-85 iz Drugog svetskog rata.

Zatim su prodefilovala oklopna vozila “Tigar” i “VPK-Ural”, oklopni transporteri BTR-82A i “Bumerang”, lanseri operativno-taktičkih raketnih sistema “Iskander-M” i protivavionski raketni sistemi S-400, strateški raketni sistemi “Jars”, prenosi RIA.

Paradom je komandovao glavnokomandujući Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su na kratko posle parade.

Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi.

Putin je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj paradi prisustvovali su i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

Putin je pre vojne parade čestitao Dan pobede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

Nebo iznad Crvenog trga bojama zastave Ruske Federacije obojila je grupa od šest jurišnih aviona Su-25BM.

Nakon parade, predsednik Rusije položio je cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskoj bašti.

U Rusiji se povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, održavaju parade u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ