Podeli vest

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda, danas je u Beogradu održana centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 79 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Vence povodom Dana pobede položili su ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Grada Beograda, Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) i diplomatskog kora, predvođeni ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanjom Starovićem.

Događaj je počeo okupljanjem kod Vukovog spomenika, a nastavio se šetnjom “Besmrtnog puka” do groblja oslobodilaca Beograda

Venci su u okviru događaja koji je organizovala ruska ambasada, položeni i na spomenik Crvenoarmejcu, i na Spomenik večne vatre.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da srpsko-rusko prijateljstvo, bez obzira na politički kontekst, niko ne može da ugasi i prekine, jer između dva naroda, kako je rekla, postoje neraskidive veze koje traju vekovima i koje su u večnom pamćenju i jednog i drugog naroda.

“Odajući počast onima koji su izvojevali pobedu kojom je zaustavljeno prolivanje krvi desetine miliona ljudi u čitavoj Evropi šaljemo poruku da, pamteći zajedničku prošlost, nećemo dozvoliti da nam bilo ko uskrati pravo da gradimo i zajedničku budućnost”, istakla je ministarka.

Dodala je da Republika Srbija nije želela uvede sankcije Ruskoj federaciji, odolevajući snažnim spoljnopolitičkim izazovima, kao i da će sasvim sigurno ostati na tom principijelnom putu.

“Neka je slava našim precima koji su dali živote da bismo mi danas bili slobodni”, zaključila je ministarka Đurđević Stamekovski.

U okviru državne ceremonije obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić položila je venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali u 13 časova, dok će u 20 časova u Narodnom pozorištu biti održana Svečana akademija.

Juče su pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuskovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat. Kapitulaciju je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, dok ke u ime Sovjetskog saveza potpisnik bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: