Suborno Isak Bari se smatra genijem. Sa dve godine naučio je periodni sistem napamet, sa 12 završio srednju školu i ima važnu poruku

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Dvanaestogodišnji Suborno Isak Bari već je završio srednju školu i planira da na jesen studira matematiku i fiziku na Univerzitetu u NJujorku. Već ima ambiciozne planove za doktorski program.

Suborno, koji je naučio periodni sistem napamet kada je imao dve godine , planira da diplomira na proleće 2026. kada će imati 14 godina.

„Ako odlučim da uradim drugi doktorat, to će biti fizika, ali uglavnom želim da se fokusiram na matematiku“, rekao je za CNN.

Za samo dve godine završio je srednju školu

Mladi genije, koji od svoje sedme godine drži predavanja na univerzitetima u Indiji, završio je u srednjoj srednjoj školi Malvern u okrugu Nasau u Njujorku, postavivši najmlađi maturant te škole. Preskočio je deseti i jedanaesti razred i završio srednju školu za samo dve godine.

Srednja škola Suborna inačekoristi skalu od 100 poena. Postigao je prosek od oko 96 u svojoj prvoj godini i GPA od 98 na drugoj godini

„To je bio potpuno novi izazov za mene“, rekao je dvanaestogodišnjak.

„Imate mnogo više domaćih zadataka, duže kurseve, mnogo novih predmeta i materijala, a sve je sabijeno u mnogo kraćih vremenskih perioda nego u školi.“, rekao je Saborno

Obama ga je pohvalio za njegova dostignuća

Njegova porodica je rano primetila njegov izuzetan talenat . Subornov otac, Rašidul Bari, nastavnik fizike u srednjoj tehničkoj školi u Bruklinu, i njegova majka, Šaheda Bari, nastavnica u osnovnoj školi, negovali su njegove veštine od malih nogu, prenosi CNN. Kada je Suborno imao dve godine, impresionirao je roditelje matematičkim pitanjima i apstrakcijama koje su iznenadile njegovu majku.

Kada je Suborno imao sedam godina, dobio je pozive da predaje na indijskim univerzitetima, što radi tri puta godišnje. Godine 2016. dobio je pismo od tadašnjeg predsednika Baraka Obame u kojem ga je pohvalio za njegova dostignuća.

Želi da postane profesor

Suborno planira da nastavi porodičnu tradiciju podučavanja i jednog dana postane profesor matematike i fizike.

„To je apsolutno ludo“, rekao je o početku studija.

„Jedva čekam da iskoristim sve prilike koje ću imati i da upoznam ljude koji su u potpunosti zainteresovani za matematiku i nauku”.

Kako je Saborno uspeo da postigne sve to?

„Bilo mi je lako da se probudim svaki dan i pomislim: ’Da li da stanem ovde?‘“, rekao je za Isak o svom načinu razmišljanja.

„Mislim da treba da zadržite taj cilj u svojoj glavi — šta god da je vaš cilj — bilo da je to razumevanje univerzuma ili nešto drugo“, poručio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: