Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su budžet grada za ovu godinu koji iznosi preko 173 milijardi dinara kao i više drugih odluka čime je završena današnja sednica.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Za usvajanje budžeta glasalo je 60 odbornika, a 18 je glasalo protiv.

Za usvajanje budžeta glasali su odbornici liste Aleksadar Vučić – Beograd sutra, a protiv su bili odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Mi snaga naroda – dr Branimir Nestorović.

Sednici nisu prisustvovali odbornici odborničke grupe Kreni-promeni koja je napustila Skupštinu grada posle verifikacije mandata. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je tokom rasprave o gradskom budžetu da je koncepcija da se nastavi sa investicijama, ali i da se nastavi sa socijalnim davanjima, kao i da se uvode nove socijalne usluge.

“Ako je prošle godine budžet za obrazovanje i dečju zaštitu bio 33 milijardi dinara, ove godine za iste namene usvajamo budžet od 45 milijardi, što je prvi put u istoriji da se toliko novca izdvaja za najmlađe Beograđane. Gradimo nove vrtiće. Za 1.600 dece povećavamo kapacitet do kraja godine. Za isti novac saniraćemo i mnogo škola, poput Sportske gimnazije, Gimnazije u Mladenovcu, Tehničke škole i škole u Baćevcu”, rekao je Nikodijević.

Dodao je da će biti rekonstruisano mnogo školskih krovova i školskih dvorišta, a otvara se i pozicija da svakom detetu budu obezbeđena sredstva od 20.000 dinara za nabavku udžbenika i školske opreme.

On je istakao da se nastavlja sa praksom da su svi državni vrtići besplatni, dok se privatni vrtići za sve korisnike subvencionišu do ekonomske cene.

“Grad Beograd nastavlja da finansira besplatne škole engleskog jezika za svu predškolsku decu. Znamo da je pomoć mnogima potrebna, ali nam niko ne može osporiti da je danas neuporedivo bolje nego pre, uzimajući u obzir prosečnu neto zaradu u prestonici koja iznosi 119.000 dinara”, rekao je Nikodijević. On je ukazao na veoma dobru saradnju sa Republikom i zajedničko učešće u investicijama, naglasivši da se najveći projekti poput metroa, obilaznice oko Beograda grade u saradnji sa predsednikom Republike i Vladom Srbije.

“Ekspo nije važan samo za Beograd. Radi se o istorijskom projektu u okviru koga se nalaze 353 različita infrastrukturna projekta, među kojima je i izgradnja novih bolnica, škola, puteva i obdaništa na čitavoj teritoriji Srbije”, zaključio je Nikodijević. Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini. Usvojen je i zaključak o pribavljanju prethodnog mišljenja Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova, čija je procenjena vrednost preko milion dinara.

Odbornici su dali saglasnosti na rebalans III programa poslovanja za 2024. godinu GSP “Beograd”, a prihvaćeni su predlozi izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1 ugovora o koncesiji zaključenog između Grada Beograda i “CSI parking investment” doo Beograd.

Odbornici su prihvatili predloge kadrovskog plana Gradske uprave grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste grada Beograda, kao i predloge kadrovskog plana ombudsmana i gradskog pravobranilaštva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: