Podeli vest

Većina velikih proizvođača automobila priznaje da “možda prodaje” vaše lične informacije, pokazalo je novo istraživanje. Polovina proizvođača kaže da bi te lične podatke  delila sa vladom ili pravosuđem bez sudskog naloga.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

auto telefon
Foto: Pixabay

Poražavajuće otkriće neprofitne organizacije Mozilla Foundation otkriva da vlasnici automobila nemaju gotovo nikakve kontrole nad prikupljenim ličnim podacima.

 U svom najnovijem istraživanju “Privacy Not Included” stoji da su standardi bezbednosti nejasni, što predstavlja veliku zabrinutost s obzirom na dosadašnji dosije ranjivosti proizvođača automobila na hakovanje.

“Čini se da su automobili stvarno prošli ispod radara privatnosti i stvarno se nadam da možemo to popraviti jer je zaštita zaista grozna”, rekla je Jen Caltrider, voditeljica istraživanja.

“Automobili imaju mikrofone i ljudi u njima vode razne osjetljive razgovore. Isto tako, auti imaju kamere okrenute prema van, ali i prema putničkoj kabini. Osim ako se ne odluče za korišteni automobil, kupci nemaju puno opcija”, kaže Caltrider, prenosi AP.

Automobili najlakše mesto za prisluškivanje

Automobili su dobili najlošije ocene za privatnost među više od desetak kategorija proizvoda – uključujući uređaje za praćenje zdravlja, aplikacije za reproduktivno zdravlje, pametne zvučnike i druge povezane kućne aparate – koje Mozilla proučava od 2017. godine.

Nijedan od 25 brendova automobila čije su obaveštenja o privatnosti pregledane – odabrani zbog popularnosti u Evropi i Severnoj Americi – nije ispunio minimalne standarde privatnosti koje postavlja Mozilla, organizacija koja promoviše tehnologije otvorenog koda u javnom interesu.

Devetnaest proizvođača automobila tvrdi da je moguće da prodaju  vaše lične podatke. Polovina njih kaže da su spremni da dele vaše informacije sa vladom ili pravosuđem kao odgovor na “zahtev” – umesto uz sudski nalog.  Samo dva proizvođača – Renault i Dacia nude vozačima opciju brisanja njihovih podataka.

Vaši podaci se (pro)daju mnogima

Proizvođači automobila su nejasni u vezi sa otkrivanjem kome prodaju ono što prikupljaju, iako istraživači sumnjaju da to uključuje brokere podataka, marketare i dilere. Takođe tu spadaju i partneri čiji se uređaji ugrađuju  ugrađ  uključujući SiriusXM, Google Maps i Onstar, takođe prikupljaju podatke.

“Sve više, zapravo većina automobila su prislušni uređaji na točkovima”, rekao je Albert Fox Can, istraživač tehnologije i ljudskih prava na Harvardovom Centru za politiku ljudskih prava Carr. “Elektronika za čiju ugradnju kupci automobila plaćaju sve više novca zaprava  prikuplja sve više podataka o njima i njihovim putnicima.”, upozorio je Kan. 

Dakle, osnovna oprema možda i nije tako loša ideja uz napomenu “pazite šta govorite u kolima, možda vas neko ili nešto ipak snima”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: