Podeli vest

Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je da bi već danas svi segmenti privrede trebalo da započnu aktivnosti kako bi se pripremili za EXPO i maksimalno iskorstili ozbiljan razvoji potencijal koji nam ta specijalizovana Međunarodna izložba donosi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Od danas treba da pokrenemo sve aktivnosti, da se svi zajedno pripremamo.Svi segmenti privrede uključujući PKS, Razvojnu agenciju Srbije, Fond za razvoj i svi koji imaju impakt sa privredom, da se pripremimo kako bi iskoristili trenutak i maksimalno poentirali”, rekao je za Tanjug Cvetković koga je, prema rečima premijerke, na mesto ministra između ostalog preporučilo i višegodišnje iskustvo na čelu Novosadskog sajma koji se razvio u renomirani sajam.

Ministar je podsetio da ima iskustvo stečeno na čelu Novosadskog sajma, a da će sa nove društvene uloge, kao ministar privrede, dati svoj maksimalni doprinos da kao društvo i vlada iskoristimo ono što nas čeka za EXPO 27.

“Čitava aktivnost vazana za EXPO 2027 predstavlja ozbiljno uvažavanje svega što je prethodnih godina radila Vlada Sbrije. Bila je velika konkurencija u kojoj smo pobedili, što je izuzetno važno i ozbiljan razvoji potencijal koji treba da zagrlimo”, podsetio je Cvetković. Prvo moramo, kako je dodao, da priremimo celokupnu infrastrukturu, kako što je i najavio predsednik Srbije. Sve će se graditi u Surčinu, gde će biti i Nacionalni stadion, što je ozbiljan građevinski poduhvat, dodao je ministar.

“Izložba tokom 90 dana biće prilika da ugostimo najače privrednike iz više od 90 zemalja i dati mogućnost svim našim privrednicima da naprave direktne kontakte, kao i obezbediti strane investicije, što predstavlja veliki potencijal za našu zemju”, naveo je on. Cvetković je za Tanjug rekao i da će prioriteti u radu tog ministarstva biti raspodela podrške preduzećima do kraja godine i priprema budžeta za 2024.

“Nasleđujem ministarstvo od potpredsednika vlade i ministra finansija Siniše Malog koji je od razrešenja povukao niz vrlo konkretnih poteza – raspisivanje seta konkrusa koji imaju za cilj da pospeše privredu Srbije, za mirko, mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, ukupno 3,2 mijarde sredstava zajedno sa EU, što će biti jedna od prvih aktivnost. Ta sredstva treba na pravi način raspodeliti do kraja godine”, rekao je Cvetković za Tanjug.

Napominje da ulazimo u period kada se radi budžetiranje odnosno priprema bužeta za narednu godinu i dodaje da će biti veliki izazov.

“Ako bude to što se najavljuje u medijima, da ćemo ući u aktivnosti u vezi sa predizbornim dešavanjima, to će dodatno opteretiti rad ministarstva s obzirom da ministar ima i političku dimenziju, naveo je Cvetković.

Na pitanje šta će prvo uraditi i koji će za njega biti prioriteti, kaže: “Ići putem koji je do sada obeležen i truditi se da damo maksimum u relativno kratkom periodu”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: