Podeli vest

U domenu brige o deci, neprocenjiva uloga baka i deka kao bebisitera ne može se potceniti. Istraživanje je sada pokazalo da ovo nije dobro samo za decu već ima pozitivan uticaj i na bake i deke, ali pod jednim uslovom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto.Canva

Osim što nude roditeljsku pomoć, bake i deke donose bogato iskustvo, ljubav i jedinstvenu vezu koja se proteže dalje od jednostavne brige za decu.

Istraživanja su pokazala da deca koju čuvaju bake i deke stvaraju emocionalnu sigurnost što im je jako značajno u fazi razvoja.

Novo istraživanje fokusiralo se na prednosti i mane “bebisitinga” na bake i deke i došlo se do sjajnih rezultata.

U istraživanju koje je sproveo Projekat zdravog starenja žena u Australiji otkriveno je da bake koje čuvaju decu jednom nedeljno imaju bolje kognitivne veštine od onih koje to ne čine. Zaključak autora koji su radili istraživanje u saradnji sa 120 osoba je da čuvanje dece može biti ključno za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti ili demencije.

Međutim, kao i kod svega ostalog, previše čuvanja dece nije dobro. Istraživanje je takođe otkrilo da su bake koje čuvaju decu pet ili više dana u nedelji takođe imale niske ocene.

Ranije istraživanje Instituta za starenje na Bostonskom koledžu proučavalo je 376 baka i deda, kao i 340 dece. Posmatrani su 19 godina i rezultati su pokazali da što su baka i deda i unuče bliži, to je manja mogućnost da baka i deda razviju depresiju. Imati pristojnu količinu društvene interakcije je korisno za starije osobe kako bi pomogao da mozak ostane zdrav.

Kako naći balans u provođenju vremena sa unučućima?

Berlinska studija starenja, objavljena u časopisu Evolution and Human Behavior, posmatrala je više od 500 ljudi starijih od 70 godina. Otkriveno je da bake i deke koji brinu o svojim unucima imaju nižu stopu smrtnosti od onih koji ne čuvaju svoje unuke.

Ova sjajan vest takođe ide uz poruku da je previše svega pa i vremena provedenog sa unucima štetno.

Stručnjaci predlažu da roditelji naprave kombinaciju stvarnih i baka i deka bebi sitera.

Procenu koliko će bake i deke provesti vremena sa unicima mogu dodneti samo oni i to na osnovu procene svog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Preporuka stručnjaka je da se to vreme svede na maksimalno tri dana u nedelji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…
orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…