Podeli vest

Naučnici su došli do novog otkrića: drevni vodeni put je možda igrao važnu ulogu u izgradnji piramida u Egiptu. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Piramide u Gizi  u Egiptu su među najpoznatijim i najstarijim preživelim građevinama poznatim čovečanstvu. Oni su jedino preživelo jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta i mesto su svetske kulturne baštine od 1979. godine. 
Zadivljujuća je pomisao na ljudsku snagu kojom su sagrađena ova čuda. Uostalom, tada nije bilo ni struje ni građevinskog alata kao što su kranovi koji bi olakšali zadatak. Pitanje kako su ove građevine građene između 2620. i 2500. godine pre nove ere pne do danas nije moglo biti razjašnjeno, prenosi Heute.
Međutim, nova geografska istraživanja su možda otkrila tačno kako su kameni blokovi transportovani na različita gradilišta.

Plovni put kao put isporuke

Nekada je postojao plovni put koji je prolazio kroz Gizu, prema novim nalazima predstavljenim na 13. Međunarodnom kongresu egiptologa . Nedavni izveštaji zaključuju da je ova vodena površina, sada suva, možda korišćena isključivo za transport materijala za izgradnju ovih drevnih zidanih konstrukcija. Takođe se veruje da je plovni put bio prilično velik, što bi moglo biti jedan od razloga zašto u Kairu postoji veliki broj piramida. 
Ovo potpuno novo otkriće napravio je geolog dr. Eman Gonejm, koji je koristio radarske satelitske podatke iz svemira za proučavanje doline Nila. 
„Govorimo o širini od pola kilometra ili više, što odgovara trenutnoj širini Nila. Prema njihovim istraživanjima, korito je u jednom trenutku čak dostiglo dužinu od oko 100 kilometara.

Nema slučajnosti?

Napušteni plovni put se zvao Ahramat Branch i vodio je od Gize do Fajuma i zadivljujuće prolazio kroz 38 različitih piramidalnih mesta. „Ako na ovom području svuda postoje piramide, u prošlosti su morali postojati vodeni putevi koji su omogućavali da se kamenje i veliki broj radnika transportuju do ovih lokacija“, objasnio je naučnik. Nakon početnih nalaza o grani Ahramat, Goneim će sada analizirati jezgra tla iz drevnog korita reke.

Ponovo pronađite blatnjave gradove

Istraživanje je moglo ne samo da otkrije tajne piramida, već i da otkrije delove drevnog Egipta koji su davno izgubljeni jer su gradovi nestajali dok je Nil prirodno migrirao. „Kako su rečni ogranci nestali, drevni egipatski gradovi i mesta takođe su zamućeni, a mi nemamo pojma gde se zapravo nalaze“, objasnila je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ