Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je Gana prijavila da sumnja da su dve osobe na njenoj teritoriji obolele od Marburg virusa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

szo s
Foto: Shutterstock

Marburg virusa izaziva simptome slične eboli.

SZO je saopštila da je preliminarna analiza uzoraka uzetih od dva pacijenata iz južnog regiona Gane, koji su umrli od posledica bolesti, pokazala da su bili pozitivni na Marburg virus, ali su uzorci prosleđeni Institutu Paster u Dakaru u Senegalu, koji sarađuje sa zdravstvenom agencijom UN, kako bi rezultati bili konačno potvrđeni, navodi AP.

„Užurbano se pripremamo za moguću epidemiju, a dalje istrage su u toku“, saopštila je SZO, dodajući da će poslati stručnjake da podrže zdravstvene vlasti u Gani, prenosi AP.

Dva pacijenta su prebačena u lokalnu bolnicu, a imali su dijareju, groznicu, mučninu i povraćanje, navodi SZO u saopštenju.

U pitanju je veoma zarazna hemoragična groznica koja daje slične simptome kao ebola, a prenosi se na ljude preko slepih miševa i direktnim kontaktom sa zaraženim ljudima ili sa površinama na kojima se nalaze njihove telesne tečnosti, saopštila je SZO, prenosi AP.

Marburg virus može biti veoma smrtonosan, a stope smrtnosti u prošlim epidemijama kretale su se od 24 do 88 odsto.

Prethodne epidemije Marburg virusa i pojedinačni slučajevi pojavili su se u Angoli, Kongu, Keniji, Južnoj Africi i Ugandi, saopštila je SZO.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: