Podeli vest

Savetnici za nacionalnu bezbednost i visoki zvaničnici iz celog sveta trebalo bi da se sastanu u Dohi ovog vikenda da bi razgovarali o planovima za samit o ukrajinskim uslovima za nagodbu sa Rusijom, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Sastanak zvaničnika Grupe sedam (G7) i takozvanog Globalnog juga deo je runde pregovora u kojima se priprema teren za samit na visokom nivou čiji bi Švajcarska trebalo da bude domaćin u junu.

Neki od tih sastanaka uključivali su desetine drugih nacija iz Persijskog zaliva, Grupu 20 i BRIKS, organizaciju koja uključuje Brazil i Indiju.

Prošlog decembra održan je manji skup.

Lista prisutnih na sastanku u glavnom gradu Katara još nije finalizovana, naveli su izvori koji nisu želeli da budu imenovani.

Rusija nije pozvana, a da li će Kina prisustvovati ostaje nejasno, navode oni.

Saveznici Ukrajine vide prisustvo Kine važnim za uspeh samita s obzirom na uticaj koji Peking ima na Moskvu.

Sastanak će se održati nekoliko dana nakon što su SAD odobrile paket nacionalne bezbednosti koji uključuje više od 60 milijardi dolara pomoći Kijevu.

Ukrajinski plan mira poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, povlačenje ruskih trupa, kao i garancije za njenu buduću bezbednost.

Uključuje i posebne odredbe za zaštitu njenih nuklearnih generatora i snabdevanje hranom.

Saveznici Ukrajine optužili su Kinu da podržava Moskvu optikom, nitrocelulozom, mikroelektronikom i turbomlaznim motorima, kao i satelitskim snimcima, mikroelektronikom i mašinskim alatima za tenkove.

Peking je više puta navodio da nije stao ni na jednu stranu u ratu.

Kina je do sada učestvovala samo na jednom sastanku, u Saudijskoj Arabiji prošlog avgusta.

Peking i nekoliko drugih članica BRIKS su tvrdile da bi Rusiju trebalo pozvati na razgovore.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…