Podeli vest

Vlada Jamajke planira da sprovede reforme pre sledećih opštih izbora 2025. godine da bi ta zemlja postala republika, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Jamajke Alando Terelong.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

“Nadamo se da ćemo do 2025. godine završiti ove reforme i osloboditi se britanskog monarha kao šefa naše demokratije… Iako je on figura, stvarna moć leži na vladi Jamajke i narodu Jamajke”, rekao je on za “Independent”.

Prema njegovim rečima, na taj način će moći da odaju počast svojim precima koji su bili izloženi surovosti i porobljavanju od strane Velike Britanije.

Da bi postala republika, Jamajka mora da podnese novi nacrt ustava na usvajanje u oba doma lokalnog parlamenta, nakon čega će biti održan referendum o statusu zemlje.

Terelong je dodao da Jamajka, takođe, pokušava da natera Britaniju da ukine vizna ograničenja za građane ostrva, uzimajući u obzir njihove istorijske veze.

Danas je to jedina zemlja pod formalnom vlašću britanskog monarha čiji su stanovnici primorani da apliciraju za vizu za ulazak u Veliku Britaniju.

Ministarka pravnih i ustavnih pitanja Marlen Malaha Forte je ranije kazala da su robovlasnička prošlost Britanije i neuspeh zemlje da se izvini za pogrešne deportacije doprineli želji Jamajke da postane nezavisna republika.

Prema Ustavu Jamajke, izvršnu vlast na Jamajci u ime britanskog monarha vrši generalni guverner.

Godine 2022, tokom turneje po Karibima, princ Vilijam, sada naslednik britanskog prestola, priznao je problem trgovine robljem u prošlosti, ali se nije izvinio.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ