Podeli vest

U Srbiji se već nekoliko godina govori da će se uskoro izrazi “majka” i “otac” zameniti izrazima “roditelj 1” i “roditelj 2”. Nova polemika oko ovog pitanja pokrenuta je nakon što se na Instagramu pojavio “formular” u vezi sa vakcinacijom dece u kome je u delu za potpis roditelja upisano upravo “roditelj 1” i “roditelj 2”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Kao i mnogo puta ranije, iz Ministarstva zdravlja demantovali su da ovakvi formulari postoje i pozvali na zaustavljanje lažnih vesti.

“Ovakav formular nije ni u proceduri. Ovim povodom Ministarstvo zdravlja moli sve da ne šire lažne vesti”, rekli u Ministarstvu za Telegraf.rs.

Polemika oko promene izraza “majka” i “otac” ponavlja se iz godine u godinu iako se u zvaničnoj proceduri u Srbiji ništa slično nije našlo. 

Često se govori da je uvođenje izraza “roditelj 1” i “roditelj ” vis  usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unij  iako ova organizacija to nikada nije zahtevala od svojih članica.

Vrlo često se govori da je ovakva praksa preneta iz Sjedinjenih američkih država. Sajtovi za prepoznavanje lažnih vsti prepoznali su ovu informaciju kao netačnu.

“U SAD, od decembra 2010, reč „roditelj” (bez brojeva jedan ili dva) zamenila je „otac” i „majka” u zahtevima za pasoš i konzularnoj evidenciji rođenih u inostranstvu. Ova oznaka se stoga odnosi na ljude rođene van SAD i odnosi se samo na ovaj specifični dokument i nije standardizovana terminologija koja se koristi u SAD”, objavio je jedan od sajtova za preopoznavanje lažnih vesti EUvsDisinfo.eu.

Na istom sajtu soji i upozorenje da je vest da se izrazi “roditelj 1” i “roditelj 2” koriste u Francuskoj lažna.

“U Francuskoj je zaista predložen zakon kojim bi se u školskoj dokumentaciji uvela upotreba „Roditelj 1“ i „Roditelj 2“. Međutim, nakon prvog čitanja pred  Narodnom skupštinom od toga se odustalo. Dokumentacija za francuske škole sada može da sadrži samo reference na „majku“, „oca“ i „drugog pravnog zastupnika“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: