One su vrhunska superhrana: ovsena kaša. Ali šta je zapravo bolje za telo i zdravlje? Sirova ili kuvana verzija? Pojašnjavamo!

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Ovsena kaša ima sve: sadrži 70 ugljenih hidrata, 15 odsto proteina, puna je nezasićenih masnih kiselina, vitamina B1, B9 i K, kao i magnezijuma, gvožđa i cinka. Mala pahuljica takođe ima mnogo vlakana, čiji beta-glukan može čak i da snizi nivo holesterola. Svako ko jede ovsenu kašu – bilo u jogurtu ili kao kašu – čini nešto dobro za telo. Ali šta je zapravo zdravije? Pahuljica u nekuvanom ili omekšanom stanju? Jedna od dve varijante pripreme čak vam pomaže da izgubite težinu .

Kao što ih je Bog stvorio: sirove i prašnjave

Naš stomak može lako da svari sirovu ovsenu kašu. Dakle, nema ništa loše ako ih umešate direktno u mleko ili jogurt. Međutim, pahuljice sadrže fitinsku kiselinu; fitokemikalija koja vezuje hranljive materije sadržane u ovsenim pahuljicama. Ovo je prisutnije kada je sirovo, što otežava apsorpciju hranljivih materija. Samo namakanje u hladnim tečnostima (najmanje 30 minuta) razlaže fitinsku kiselinu i zadržava važne hranljive materije, vitamine i minerale .

Vruće: Kuvano i lepljivo

Ako ujutro jedete hladno, od svog tela zahtevate mnogo energije. Rezultat su napadi žudnje . S druge strane, ako jedemo topli obrok, telo više ne mora da se trudi da zagreje hranu za proces varenja . To mu ostavlja mnogo energije koja je ostala, koju može razumno da iskoristi ostatak dana i iskoristi za druge građevinske projekte. Iako se zagrevanjem gube važne hranljive materije , osećaj sitosti traje duže jer ljuspice nabubre i njihov volumen se povećava.

Zaključak

Obe varijante imaju svoje prednosti i mane. Dok nekuvane ovsene pahuljice namočene u hladnoj tečnosti zadržavaju više hranljivih materija, kuvana verzija vas duže drži sitim . Dakle, ako želite da smršate, idite na toplu verziju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: