Podeli vest

Žene sve češće slave svadbe same sa sobom.Sa venčanicom, ceremonijom, prstenom i gostima – nedostaje samo mladoženja. Ono što može zvučati apsurdno, može zapravo imati pozitivan efekat, smatraju stručnjaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Canva/ilustracija

Mnoge mlade žene od malih nogu sanjaju veliki dan , sa pompeznom haljinom, prstenjem, tortom, obećanjima ljubavi i savršenog partnera. Danas ovo poslednje verovatno više nije potrebno, jer se sve više žena odlučuje za sologamiju .

Poznate ličnosti to rade

Najpoznatiji primer je verovatno Selena Gomez (31). Za svoj 30. rođendan, pevačica je odlučila da se uda za sebe. „Mislila sam da ću se udati do svoje 30. godine, pa sam sebi priredila venčanje “, rekla je ona za časopis Roling stoun. Tako je organizovala posebnu proslavu za svoj veliki rođendan. Bilo je crvenih ruža, sveća, torte i gostiju u večernjim odećama – sve što biste našli na venčanju, samo bez mladoženja.

Druge poznate ličnosti takođe slave to što su same, kao što je pevačica Majli Sajrus sa pesmom „Flowers“ ili glumica Ema Votson, koja sebe opisuje kao „partneru sama sa sobom“ u intervjuima. Top model Adrijana Lima takođe je sebi dala ljubavno obećanje i kupila sebi burmu. “Posvećena sam sebi i svojoj sreći”, piše ona u svom Instagram postu.

Svetski trend 

Ali sologamija nije samo trend u SAD. U Japanu postoje posebne agencije za žene koje žele da se udaju. Njihove ponude najčešće uključuju iznajmljivanje venčanice, profesionalnu šminku, frizuru, cveće i fotografisanje. Troškovi za ovo su oko 2000 evra.

Brojne priče žena iz celog sveta sada kruže društvenim mrežama. Italijanska kondiciona trenerka Laura Mesi izvela je simboličnu ceremoniju venčanja nešto pre svog 40. rođendana. Brazilska influenserka Cris Galera takođe je dospela na naslovne strane svojim solo brakom. Sologamija je stigla i u Indiju. Mlada žena po imenu Kšama Bindu izazvala je pometnju kada se udala za sebe – prema svim indijskim tradicijama.

Nema zvaničnih podataka o tome koliko ljudi stupa u brak. Ovo nije iznenađujuće, uostalom, radi se o čisto simboličnom činu.Iz pravne perspektive, venčanje sa sobom nije moguće nigde u svetu, sa ove tačke gledišta, brak je uvek između dvoje ljudi.

Znak samoljublja

Ali šta žene tera da se udaju za sebe? Prema psihoterapeutkinji Tanji Celner, ovaj fenomen ima veze sa sopstvenim samopouzdanjem: „Jedan od motiva žena može biti to što su srećne čak i kao slobodne i žele da to proslave sa svojim prijateljima i članovima porodice. Sologamija je znak samoljublja i želje da proslavite sebe. Ovo ne ugrožava brak u tradicionalnom smislu.

Za razliku od prošlosti, socijalna kultura se promenila tako da žene više ne moraju da se udaju da bi bile prihvaćene i priznate u društvu. „Brak je za neke ljude izgubio svoju vrednost jer se sada sklapa samo iz emotivnih razloga, a ne iz razloga finansijske sigurnosti“, kaže stručnjak.

Terapeutski efekat 

Dominik Poci, psiholog specijalizovan za terapiju kognitivnog ponašanja, takođe to vidi na taj način. Emancipacija ovde igra važnu ulogu. Žene više ne zavise od muškarca. „Ali radi se i o nerealnom prikazu braka i same ljubavi koji se prikazuje na društvenim medijima. Za neke žene, udaje za sebe predstavlja oslobađajući odgovor na ovaj pritisak.

„Sa samovenčanjem i povezanom sologamijom, sama žena može samostalno i bez partnera da ispuni svoju potrebu za venčanjem iz snova i povezanim prisustvom na društvenim mrežama“, objašnjava Pozi. Ona takođe vidi terapeutski efekat iza trenda sologamije. „Žena koja se oseća potpuno samo ako se pridržava kulturoloških konvencija takođe može imati terapeutske koristi od ovog čina samoljublja“, kaže stručnjak.

Stručnjaci se slažu: sologamija je definitivno pozitivna sve dok to žene rade iz samoljublja i sve to nije samo za predstavu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: