Podeli vest

Menadžer lozinki osigurava da ste bezbedniji na mreži. Upoznaćemo vas sa tri dodatne funkcije koje izdvajaju NordPass od drugih menadžera lozinki i nude vam još veću sigurnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Danas smo onlajn skoro 24 sata dnevno. Mnogi ljudi koriste internet na poslu, ćaskamo ili dobijamo informacije na mreži u privatne svrhe, a naš pametni telefon je ionako naš stalni saputnik – i naravno, stalno povezan na internet. Imamo te ovdeVeza se otvara u novoj karticiveć objasnio zašto je toliko važno da koristite menadžer lozinki na Internetu, piše Blick.

Danas bismo želeli da vam objasnimo kako možete imati koristi od menadžera lozinki koji vam nudi tri praktične dodatne funkcije. Na ovaj način ste još bezbedniji na mreži i ne morate da brinete o svojoj privatnosti ili ličnim podacima. Ove tri karakteristike su: pristupni ključevi, skener kršenja podataka i maskiranje e-pošte.

Passkeys

Danas uglavnom koristimo lozinke za zaštitu podataka na mreži. Ali čak i sigurne lozinke ponekad nisu dovoljne da adekvatno zaštitimo naše podatke. Zato što se lozinke mogu razbiti.

Pristupni ključevi su nova tehnologija autentifikacije koja omogućava prijavljivanje bez lozinki. Funkcioniše ovako: Ako korisnik pokuša da se prijavi na veb lokaciju, server šalje zahtev korisnikovom uređaju. Sada unosite svoje biometrijske podatke da biste potvrdili svoj identitet. Ako se ove informacije poklapaju sa detaljima za prijavu na veb lokaciju, možete se prijaviti – bez potrebe da unosite lozinku.

Ovo je bezbedan način da se prijavite jer prilikom pokušaja prijave korisnik dobija dva generisana ključa, privatni na uređaju i javni na serveru veb lokacije. Pokušaj prijave će biti uspešan samo ako se ova dva ključa poklapaju. Takvi ključevi se nasumično generišu i stoga se stalno menjaju. Oni takođe ne sadrže nikakve lične podatke, kao što to često čine lozinke. Pored toga, phishing napadi sa pristupnim ključevima su nemogući jer napadač ne može ukrasti tačan ključ – koji se stalno menja – sa privatnog uređaja jer je uvek povezan sa određenom veb lokacijom. 

Foto: Pixabay

Skener kršenja podataka

Čitate o tome iznova i iznova: Ta veb lokacija je bila žrtva curenja podataka, a podaci o klijentima su ukradeni sa ove veb stranice. Uvek se postavljate pitanje: Da li sam i ja pogođen? Ovo je često teško otkriti – ali ne sa skenerom za kršenje podataka. Ovo neprestano pretražuje razne baze podataka u potrazi za informacijama koje su procurile koje odgovaraju privatnim podacima korisnika. Ovo uključuje, ali nije ograničeno na, adrese e-pošte, informacije o kreditnoj kartici i lozinke.

Ako skener za kršenje podataka zaista pronađe privatne informacije na internetu, korisnik će biti upozoren u realnom vremenu. Zato što je brza akcija neophodna u ovom slučaju. Uključena su i direktna uputstva o tome kako se ponašati. Ovo osigurava da je korisnik dobro pripremljen i opremljen u slučaju curenja podataka.

Maskiranje e-pošte

Koliko mejlova dnevno primate? Verovatno dosta. Samo u 2023. godini poslato je 350 milijardi mejlova širom sveta. Sada vam je potrebna vaša adresa e-pošte da biste se prijavili na svaku veb lokaciju, pretplatili se na svaki bilten i za kupovinu na mreži. Međutim, privatna adresa e-pošte često sadrži osetljive informacije kao što su puno ime i prezime ili čak godina rođenja.

Ako ne želite da otkrijete svoju privatnu adresu e-pošte za svaku veb lokaciju, maskiranje e-pošte može vam pomoći. Ovo će generisati alternativne adrese e-pošte koje su sve povezane sa vašim glavnim nalogom. To znači da možete da koristite potpuno nove i besmislene adrese e-pošte i da i dalje dobijate e-poruke direktno u vaše privatno sanduče bez potrebe da otkrivate svoju adresu e-pošte. To znači da uvek imate kontrolu nad tim ko zna vašu pravu adresu e-pošte, a ko ne. Naravno, možete da izbrišete ili isključite novogenerisane adrese u bilo kom trenutku ako više ne želite da primate e-poštu od njih. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva…