Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima informaciju da su države koje nisu priznale tzv. Kosovo zatražile razjašnjenje u vezi ubacivanja Ohridskog sporazuma u Poglavlje 35 i vreme za utvrđivanje pozicija koje ne bi naškodile i njihovim interesima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dačić je ocenio da se Srbija nalazi pod “baražnom vatrom”, a u okviru toga je želja da se ubaci u Poglavlje 35 puna implementacija Ohridskog sporazuma, pa čak i onih delova koje Srbija nije prihvatila što obesmišljava evropski put, jer ne možemo da prihvatimo da Kosovo postane član UN.


Takođe, tu je i pokušaj politizacije izbora u Srbiji u Evropskom parlamentu što, prema njegovim rečima, predstavlja “političku varku” jer je ispod toga “antisrpska politika” i zaključak toga će, kako smatra, biti da treba da se prizna tzv. Kosovo, da pozivaju druge zemlje koje nisu priznale tzv. Kosovo da to učine, da se uvedu sankcije Rusiji, da se smanji saradnja sa Kinom, da se osudi Republika Srpska itd.


“I zato, čini mi se, da svako ko podržava tu rezoluciju Evropskog parlamenta radi protiv interesa Srbije i o tome sam govorio i pre izbora. Prosto je neverovatno da neko misli da poslaničku zakletvu treba da položi pred Evropskim parlamentom, odnosno pred antisrpskim lobijem, a ne ovde u Beogradu”, rekao je Dačić.


Na pitanje da pojasni “obesmišljavanje evropskog puta”, te da li Srbija ima prostor da ispregovara da tačke iz Ohridskog sporazuma koje nisu u skladu sa našim interesima ne budu deo Poglavlja 35, Dačić kaže da su za to potrebni prijatelji iz Evropske unije.
“Pošto mi nismo članice Evropske unije, mi ne možemo sada da utičemo na to kako će se dalje odvijati. Za to su nam potrebni i naši prijatelji iz Evropske unije. Tu pre svega mislim na zemlje koje nisu priznale Kosovo, mislim i na Mađarsku koja je isto tako bila protiv toga. U toku su pregovori na raznim telima – KOELA, KOREPER itd. To je sada početna faza”, rekao je Dačić.


Kako kaže, Srbija ima informacije da su sve zemlje koje nisu priznale Kosovo zatražile razjašnjenje svega toga i zatražile vreme za utvrđivanje pozicija koje ne bi naškodile i njihovim interesima, jer i oni bi se stavili u neugodnu poziciju da treba da priznaju Kosovo iako ga ne priznaju.
“I to je borba koju ćemo voditi u narednom periodu. Međutim, kao što vidite, na političkoj sceni u Srbiji gotovo da niko ne priča o ovim temama. Mi se bavimo samo napadima na Vučića, na političko rukovodstvo, time se slabi političko jedinstvo u Srbiji, a mislim da je naš cilj upravo suprotan. Što smo jedinstveniji, to smo i jači”, rekao je Dačić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: