Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je proglasio “crveni nivo” bezbednosnih pretnji od terorizma imajući u vidu da je i tužilaštvo današnji napad na žandarma kod izraelske ambasade u Beogradu okarakterisalo kao teroristički i naglasio da će u skladu s tim biti povećano prisustvo policije ispred ambasada, institucija i svih mesta gde boravi veći broj ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“U skladu sa instrukcijama, pravilima koja postoje, instrukcijama Saveta za nacionalnu bezbednost, pošto je došlo do ovog terorističkog akta, kao ministar unutrašnjih poslova proglasio sam crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma”, rekao je Dačić nakon što je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetio u Urgentnom centru ranjenog žandarma Miloša Jevremovića.

Dačić je naglasio da će građani sigurno videti veće prisustvo policije na raznim mestima koja su bitna za javni interes, odnosno gde boravi veći broj ljudi, ne samo ambasade i državne službe, nego i kad su u pitanju tržni centri ili druga mesta gde ima puno ljudi.

Teroristički akt zaustavljen na prvom koraku, podignut novo bezbednosti

Dačić je naglasio i da se dogovorio sa čelnicima policije da se obavi pretres svih lokacija u Mladenovcu i Novom Pazaru i da se svuda gde nešto bude sumnjivo i povezano sa terorizmom reši i da se pronađu tragovi i pohapse svi ti ljudi.

“U skladu sa instrukcijama, pravilima koja postoje, instrukcijama Saveta za nacionalnu bezbednost pošto je došlo do ovog terorističkog akta, jer on je sada zvanično okarakterisan kao teroristički akt od strane tužilaštva, kao ministar unutrašnjih poslova proglasio sam crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma”, rekao je Dačić nakon što je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetio u Urgentnom centru ranjenog žandarma Miloša Jevremovića.

Naglasio je da to govori zbog toga, što će sigurno građani videti i veće prisustvo policije na raznim mestima koja su bitna za javni interes, odnosno gde boravi veći broj ljudi, ne samo ambasade i državne službe, nego i kad su u pitanju tržni centri ili druga mesta gde ima puno ljudi.

Kada je u pitanju napadač, Dačić je rekao da se traga za ljudima sa kojima je bio u kontaktu.

“On je iz Mladenovca, promenio je veru, prešao u islam, uzeo je ime Salahudin i preselio se da živi u Novi Pazar”, podsetio je ministar i pokazao fotografiju koja je snimljena u Upravi za strance.

Kako je rekao Dačić, on je doveo 11. marta ženu iz Plava, zove se Besa, i naglasio da fotografija govori o stepenu zaslepljenosti o tome šta to treba da se desi da Srbin iz srca Šumadije preraste u eksteremnog vehabiju.

“Inače, on je Miloš. Otac mu se zove Zoran. I zato kada sad gledate to, ja ne želim nijednim našim potezom da bacimo ljagu na našu braću muslimane, odnosno Bošnjake. Jer ovde je reč o Srbima koji su konvertirali u islam”, rekao je on.

“I sada nevezano od nacionalne pripadnosti. Mi smo se dogovorili, ja sam rekao i Vasiljeviću, čoveku koji obavlja dužnost direktora policije i Cmoliću koji je načelnik Uprave kriminalističke policije, da izvršimo pretrese svuda i da svuda gde nam je nešto sumnjivo i povezano sa terorizmom, da to rešavamo i da pronalazimo određene tragove i da pohapsimo sve te ljude”, rekao je Dačić.

Dačić izjavio je da je teroristički akt zaustavljen na prvom koraku i dodao da građani ne treba da strepe, jer će policija uraditi sve što je u njenoj moći da zaštiti građane od posledica.

Naglasio je da je pokrenuta akcija pretresa svih lokacija u Mladenovcu i Novom Pazaru, za koje postoje indicije da bi mogle da imaju veze sa terorističkim aktom.

“Situacija u bezbednosnom smislu je takva da građani ne treba da strepe, odnosno policija će uraditi sve što je u našoj moći, zajedno sa bezbednosnim službama, uz podelu svih tih informacija, da zaštitimo građane od posledica terorističkog napada”, naveo je Dačić.

On je naveo da je danas dobio informacije da je samostrel moguće kupiti u “nekoj slobodnoj prodaji”.

“To sredstvo je ovde upotrebljeno kao terorističko oružje, ja mislim da bi zakonska rešenja morala da budu takva da se praktično onemogući da se takve stvari kupuju u slobodnoj prodaji”, kazao je Dačić.

Ponovio je da napadač nije prišao ni zgradi ambasade, niti zaposlenima.

“Na prvom koraku je propao teroristički akt, ali nažalost naš pripadnik žandarmerije je teško ranjen”, rekao je Dačić.

On je zahvalio lekarima na pomoći koju su ukazali ranjenom žandarmu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: