Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu ambasadorom Emanueleom Žiofreom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Dačić je pohvalio dosadašnju saradnju Srbije i Delegacije EU u Beogradu i izrazio nadu da će se ona nastaviti u istom duhu, te podvukao da članstvo Srbije u Evropskoj Uniji ostaje prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje.

Na sastanku je izražena obostrana spremnost za daljim koracima u reformskom procesu, kao i nastavak političkog dijaloga Srbije i EU.

Dačić je ponovio da je Ministarstvo spoljnih poslova spremano i otvoreno za saradnju po svim pitanjima od obostranog interesa, uz podršku i koordinaciju sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije.

Preneo je da je Srbija spremna da nastavi sa aktivnostima na sprečavanju ilegalnih migracija, kao i daljem usaglašavanju sa EU po pitanju vizne politike.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost zbog podrške koju kao region dobijamo od EU, što je od neprocenjivog značaja za sprovođenje reformi na evropskom putu, kao i zahvalnost za najavljenu direktnu pomoć Srbiji u iznosu od 165 miliona evra namenjenu prevazilaženju energetske krize.

Ambasador Žiofre je potvrdio posvećenost EU u pogledu zajedničke ambicije da Srbija postane članica Unije.

„U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, usklađivanje spoljne politike, uključujući restriktivne mere, je od posebnog značaja. Želimo da računamo na Srbiju kao partnera koji je u potpunosti angažovan u odbrani mira na kontinentu, kao i naše zajedničke bezbednosti i prosperiteta“, istakao je on.

Žiofre je takođe ohrabrio Srbiju da nastavi aktivno da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, uključujući i na rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima.

On je takođe istakao konstruktivnu ulogu Srbije u upravljanju migracijama i pozdravio odluku Srbije da uskladi vizni režim Srbije sa EU za države koje za Uniju predstavljaju bezbednosni rizik ili rizik od iregularnih migracija.

Zahvalio je Srbiji na značajnom doprinosu vojnim misijama EU širom sveta.

Imajući u vidu značaj partnerstva Srbije i EU, predložio je i intenziviranje promocije pozitivnih i obostrano korisnih projekata i aktivnosti u javnosti i medijima.

Kada je reč o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: