Podeli vest

Dačić je istakao da je to je rezultat i povoljne međunarodne pozicije i ojačane spoljno političke pozicije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Srbija je pravo mesto za vođenje mirovnih pregovora i više puta se dokazala kao izvandredan domaćin učesnicima različith vrsta pregovora, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, povodom izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da bi Beograd bio dobro mesto za pregovore Rusije i Ukrajine.

“Srbija je pravo mesto za pregovore i to je rezultat i povoljne međunarodne pozicije i ojačane spoljno političke pozicije, ali i izbalansiranog pristupa koji Srbija ima u spoljnoj politici”, rekao je Dačić za Tanjug.

Dodao je, međutim, da je sve ono što se može čuti na tu temu, na nivou ideje i da govori na tragu onoga što je šef ruske diplomatije rekao.

“Nemamo nameru da se sami mešamo i da predlažemo to, ali ako bi neko mislio da je to najbolje mesto, siguran sam da će predsednik Vučić i ministar Selaković imati pozitivan odnos”, rekao je Dačić.

Srbija, a nekada Jugoslavija, bile su mesto za vođenje različitih vrsta mirovnih pregovora, odonosno za posredovanje prilikom međunarodnih sporova.

“Bili smo izvanredni domaćini, nismo se mešali kako idu razgovori, bili smo diskretni i nikave informacije nisu curile u medije, što je veoma bitno. Svi koji žele i izražavaju želju da se na nekom mestu održe pregovori govore o poverljivosti informacija, bezbednosti sastanaka i naravno o dobroj volji koja treba da postoji kod domaćina”, rekao je Dačić.

On je bio svedok nekih susreta na visokom nivou u novijoj istoriji.

Podsetio je da su se u Srbiji, 2015. godne, kada je predsedavala OEBS-u, prilikom održavanja ministarkse konferencije te međunarodne organizacije, prvi put, od početka ukrajinske krize, susreli Sergej Lavrov i Džon Keri, upravo u Beogradu.

Takođe, u Beogradu na tom skupu, prvi put su se susreli Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kada je bila aktuelna kriza oko obaranja aviona.

Dačić ističe i da su se, nakon toga, ruske i američke diplomate sastajale više puta u Srbiji i razgovarale o svojim bilateralnim odnosima.

Na kraju, u Srbiji su pregovarali i predstavnici Vlade Avganistana i talibana, predstavnika opozicije.

“Sastajali su se dva, tri puta u Beogradu”, rekao je Dačić.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: