Podeli vest

Čeka nas druga izborna faza kada se odlučuje kako će se ponašati određene političke stranke i kada se borba polako prenosi sa ulice u institucije, odnosno republičku i lokalne skupštine, izjavio je danas za Tanjug predsednik Socijalističke partije Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić i u ime Biroa pozvao političke subjekte da pokažu visok nivo političke odgovornosti i da se sačuva mir u zemlji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“I ja bih voleo da se ponište izbori, jer nisam zadovoljan rezultatima, pa sam i ja mogao da protestujem”, rekao je u šali i dodao da je za poništavanje izbora i njihovo ponavljanje neophodno priložiti konkretne dokaze o nepravilnostima, jer politička konstatacija da je nepravilnosti bilo nije osnov za traženje ponavljanja izbora.


Govoreći o ponašanju državnih organa, pre svega policije, naspram protesta, Dačić je ocenio da je intencija da se bude suzdržan u smislu reakcije i da se interveniše samo ako bude nasilja.
“Bilo je osam povređenih policajaca u neredima ispred Skupštine grada, a nisam video brojku da je bilo povređenih među demonstrantima. Moguće je i da je tako zato jer niko nije tražio pomoć, ali ova činjenica svakako pokazuje da intervencija policije nije bila previše oštra”, rekao je Dačić.


Prema njegovim rečima, policija je sada veoma napredovala u odnosu na ranija vremena u smislu da je sve digitalizovano, snimljeno i dokumentovano i da kada neko kaže da nije počinio neko delo, to lako može da se potvrdi ili demantuje snimkom.
Povodom toga što je nakon saopštavanja izbornih rezultata spomenuo ostavku na čelo stranke, Dačić je rekao da nije baš najavio ostavku, već da bi to možda bilo rešenje.
“Bitno je da mi racionalno analiziramo situaciju i vidimo da li je ovde u pitanju subjektivna slabost, odnosno ja, da li ja sam taj lider koji više ne može da mobiliše građane da glasaju za njega i za stranku i da je samim tim potrebno da se razmišlja o nekom novom. Ali taj novi mora da bude bolji, da ima više podrške u narodu, mora da garantuje i jedinstvo stranke”, rekao je on.


Smatra da je možda problem i to što se na izbore gledalo referendumski, odnosno da li je neko za Vučića ili Đilasa.
“Bilo je 2,75 odsto nevažećih glasova, a na 80 odsto njih je zaokruženo jedan i dva. Ljudi su mi govorili da su glasali i za mene i za Vučića. Zato je neophodno analizirati koliko smo uopšte bili u mogućnosti da se u referendumskoj atmosferi napravi identitetska razlika”, rekao je Dačić.


Naglasio je da su prioriteti Srbije u sledećoj godini Kosovo i Metohija, odnosno čuvanje našeg teritorijalnog integriteta, zatim pitanje evropskih integracija i sveukupni razvoj društva, ekonomski, socijalni i svaki drugi.


Kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, naveo je i detalj iz razgovora sa nemačkom ministarkom inostranih poslova Anabelom Berbok.
“Pitala me kako smo prevarili Tačija da potpiše Briselski sporazum, jer, kako je rekla, nijedan albanski premijer neće da sprovede taj sporazum”, naveo je on.


Dodao je da je za očekivati da zbog evropskih izbora u martu praktično prestane rad Evropske komisije i da će se na dijalogu Beograda sa Prištinom raditi do tada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

TELO NAVALJNOG PREDATO MAJCI

Telo preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predato je njegovoj majci, saopštila je danas portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.