Podeli vest

Predsednik Opštine Šrpce je ocenio kako nije pitanje da li će se prihvatiti ono na čemu insistira Kurti, nego da vlada u Prištini hoće da ukloni na sve moguće načine Srbe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dalibor jeftić
Foto: Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Predsednik Opštine Šrpce Dalibor Jeftić izjavio je danas da su tablice i kosovska dokumenta samo izgovor vlasti u Prištini da se proteraju Srbi i izbegne formiranje Zajednice srpskih opština.

“Nisu suština tablice i dokumenta, nego da već duže vreme postoji potreba da se Srbi stave u što teži položaj, da bi napustili KiM, jer kada pitam ”Srbi su južno od Ibra preregistrovali vozila, imaju kosovska dokumenta, zbog čega imamo česte upade specijalaca južno do Ibra, posebno u Štpcu” nema odgovora”, rekao je Jeftić za Televiziju Prva pre početka sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je počeo u 11.00 sati.

On je ocenio kako nije pitanje da li će se prihvatiti ono na čemu insistira Kurti, nego da vlada u Prištini hoće da ukloni na sve moguće načine Srbe.

“I sve što smo mogli da vidimo i na poslednjem sastanku u Birselu je jasan pokazatelj da neko ne želi nikakav sporazum. Ako smo imali više opcija i predsednik Vučić se sve vreme zalagao za kompromisno rešenje, a da druga strana to nije želela namere su jasne. Gomilanje specijalnih jedinica govori o tome da se neko priprema za sukob”, istakao je Jeftić.

Ocenio je da informacije koje se proturaju o nameri da se ponovo podižu barikade na KiM dolaze do onih koji bi da ubrzaju sukob, kako se ne bi ponovo došlo do sastanka u Briselu i nalaženja kompromisa.

“Mi smo u Štrpcu imali situaciju da su oni 7. jula, na sesoku slavu, upali u opštinu, izneli sva dokumenta i onda je javni tužilac rekao da pokreće istragu protiv 99 Srba koji su tamo radili. Sve to rezultira time da je određeni broj srpskih porodica nakon toga napustio Štpce, jer oni ne žele da čekaju da im specijalci ponovo pokucaju rano ujutru na vrata i hapse ih”, upozorio je Jeftić.

On je istakao da bi se svaki bačeni kamen na severu KiM obio o glavu Srbima u enklavama južno od Ibra i da su Srbi umorni od sukoba.

Jaftić je rekao da je predsednik Vučić jedini na koga Srbi iz Pokrajine mogu da se oslone i naglasio, kako su on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u dnevnom kontakru sa srpskim predstavnicima u južnoj pokrajini.

“Pogrešno je bilo u vreme Borka Stefanovića što se nikada nije konslutovao sa Srbima, a Petklović i Vučić su u dnenoj komunikaciji s nama i to je jako važno. Da je bilo toga u vreme Borka Stefanovića sigurno ne bismo imali tako štetne dogovore koje sad moramo da sprovodimo”, ocenio je Jeftić.

On je rekao da ovo nije trenutak da opozicija stiče jeftine političke poene, već da je potrebno jedinstvo i zaključio da ovo nije pitanje politike, nego pitanje života.

“Srbi sa KiM jedino Vučiću mogu da veruju. Danas smo ovde da zajednički donesemo odluke i da vidimo šta je to što mi treba da uradimo zajedno. Jedinstvo je ovde sušstina i ako ga nema onda će naša pozicija biti teža”, zaključio je Jeftić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: