Podeli vest

Muzej Jugoslavije dodelom zahvalnica i multimedijalnim događajem pod nazivom “San o Jugoslaviji” obeležio je svoj dan, za koji je izabran datum osnivanja prve države Južnih Slovena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanug

FOTO TANJUG/ MILOŠ RISTOVIĆ

U nizu programa organizovanih povodom Dana muzeja, danas se otvara tematska izložba “Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta”, čiju okosnicu čini poema Branka Ćopića koja zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji.

Cilj događaja “San o Jugoslaviji”, posvećenog godišnjici osnivanja prve Jugoslavije (Kraljevine SHS), 1. decembra 1918. godine, je preispitivanje ideje koja je po mnogo čemu bila specifična za tadašnju Evropu, saopšteno je iz Muzeja.

Kako se navodi, ideja o zajedničkoj državi južnoslovenskih naroda u istoriji je sprovedena u delo, opstala 74 godine, promenivši dva državna uređenja i dve ideološke koncepcije, a raspala se u ratu, pred ulazak u 21. vek, baš u trenutku kada je Evropa započela proces ujedinjenja.

U ovom svojevrsnom pozorišnom eksperimentu koji spaja glumu, film i video umetnost, Jugoslavija nije predstavljena kao stvar nostalgije i sentimenta već kao važna lekcija iz istorije koju, kako sam reditelj tvrdi, treba dobro analizirati.

Glumci koji su oživljavali citate slavnih ljudi sa naših prostora u ovom multimedijalnom događaju bili su: Pavle Mensur, Jovan Jovanović i Andrija Kuzmanović.

Neda Knežević, direktorka muzeja je u pozdravnom govoru istakla da je “kultura sećanja na značajne događaje, ličnosti i na važna istorijska zbivanja deo osnovne delatnosti jednog muzeja kakav je Muzej Jugoslavije”.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana muzeja, počelo je 29. novembra, a završava se u nedelju, 3. decembra, kada najmlađe posetioce i njihove odrasle pratioce, od 10 do 14 časova, očekuje “Porodični dan” na osnovnoj postavci Muzeja.

Tokom vikenda posetioce očekuju i redovna vođenja kroz kompleks Muzeja na engleskom jeziku (u 11 sati) i na srpskom (u 12 sati).

Tokom trajanja programa u okviru Dana muzeja, ulaz u Muzej Jugoslavije biće slobodan za individualne posete, a radno vreme Muzeja je od 10 do 18 časova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ