Podeli vest

Republička izborna komisija (RIK) mora danas da dostavi rešenja o zaključenju Jedinstvenog biračkog spiska, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku, a overeni izvodi iz biračkog spiska RIK-u se dostavljaju do 3. decembra u ponoć.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Republičke izborne komisije (RIK), zahtev za upis u birački spisak, odnosno promenu u biračkom spisku Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave može se podneti od 2. do 13. decembra u ponoć, a Ministarstvo izmene mora poslati RIK-u do 14. decembra u ponoć.

Odluka o utvrđivanju broja glasačkih listića koji se štampa mora biti doneta 24 sata od donošenja odluke o objavljivanju ukupnog broja birača.

Pozivi za glasanje moraju se dostaviti najkasnije 11. decembra, kao i izborni materijal za biračke odbore u inostranstvu, dok se lokalnim izbornim komisijama materijal dostavlja do 12. decembra, a biračkim odborima do 15. decembra.

Podnosioci proglašenih lista imaju rok do 9. decembra da dostave predloge za imenovanje člana i zamenika člana i za prišireni sastav Republičke izborne komisije i za prošireni sastav lokalne izborne komisije.

Podnošenje prijava za posmatranje izbora za domaće posmatrače otvoreno je do 9. decembra, a za strane posmatrače do 6. decembra.

Predizborna tišina počinje da teče 14. decembra u ponoć i traje do 17. decembra u 20 časova, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

Birači koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, treba da obaveste birački odbor o želji da glasaju van biračkog mesta 17. decembra od 07.00 do 11.00 sati.

Biračka mesta biće otvorena 17. decembra od 07.00 do 20.00 sati.

Izborni materijal se nakon glasanja mora dostaviti lokalnoj izbornoj komisiji do 18. decembra u 08.00 sati.

Član ili zamenik člana RIK ili lokalne izborne komisije mogu izvršiti uvid u izborni materijal sa biračkog mesta ili provere da li je glasao birač koji im je dostavio adresu i dao pismenu saglasnost za proveru do 19. decembra u 20.00 sati, a do tada mogu podneti i zahtev za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora sa najviše pet odsto biračkih mesta na teritoriji lokalne izborne komisije.

Poništavanje glasanja na biračkom mestu može se tražiti na zahtev podnosioca proglašene izborne liste do 20. decembra u 20.00 asti, kao i na zahtev birača koji glasa na tom mestu, a o zahtevu se mora odlučiti u roku od 72 sata.

Rok za dodelu mandata kandidatima za narodne poslanike je u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: