Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog arhangela Gavrila, jednog od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

crkva
Foto: Bilten.rs

Arhagel Gavrilo je svedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine preneo proroku Mojsiju, javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše knjigu Postanja.

Sveti Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i time najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom se i njoj javio sa vešću da će da rodi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Ovaj anđeo javio se i mironoscima sedeći na kamenu groba i objavljujući im Hristovo vaskrsenje iz groba.

Sveti arhangel Gavrilo je i simbol dobrote celog čovečanstva – ikona Belog Anđela je poslata u kosmos kao simbol ljudskog pozdrava drugoj vasionskoj rasi pošto Sveti Gavrilo je i univerzalni simbol ljubavi, mira i radosti u čovečanstvu. Beli Anđeo je i od strane UNICEF-a odabran kao simbol Evrope.

Svetom arhangelu Gavrilu mole se nerotkinje, jer se veruje da on donosi blage i lepe vesti.

Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda

Molitva svetom arhangelu Gavrilu

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: